Kentsel Dönüşüm
27 Oca 2021 11:45 Son Güncelleme: 27 Oca 2021 11:51

Riskli alan ilan edilen Tozkoparan'da işler karıştı! Vatandaş mahkemede...

Güngören ilçesi sınırlarında yer alan Tozkoparan'da riskli alan ilan edildiği için evleri yıkılmak istenen vatandaşlar soluğu mahkemede aldı.

Riskli alan ilan edilen Tozkoparan'da işler karıştı! Vatandaş mahkemede...

İstanbul’un Güngören ilçesi Tozkoparan mahallesi sınırlarında yer alan bazı alanlar “6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” kapsamına alınarak ‘riskli alan’ ilan edildi. hak sahipleri bu karara karşın dava açtı ve hukuki süreci başlattı.

İstanbul’un Güngören ilçesi Tozkoparan mahallesi sınırlarında yer alan bazı alanlar “6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” kapsamına alınarak ‘riskli alan’ ilan edilmişti. Cumhuriyet'ten Zehra Özdilek'in haberine göre; mahalle sakinleri, “Güngören Belediyesi’nin talebi doğrultusunda İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi İnşaat Fakültesi tarafından hazırlanan rapor içeriğini incelemek amacıyla talep etmemize karşın bize verilmedi. Belediye bu raporu sır gibi saklıyor” diye konuştu. 

Güngören Belediyesine bağlı Tozkoparan Mahallesi’nin riskli alan ilan edilmesi sonrasında bölgede yaşayan 900 haneye tahliye tebligatları gönderilerek “30 gün içerisinde evleri terk edin” denilmişti.

‘35 AYRI BİNA ADINA DAVA AÇILDI’

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan mahalle sakinlerinden Özgür I. binaların sağlam olduğunu ve 6/A uygulamasının bu alanda yapılamayacağını dile getirerek, hem 6/A maddesinin iptali hem de yapılan tebligatların iptali için 35 ayrı bina adına İdare Mahkemeleri’nde dava açıldığını belirtti. 
 
Özgür I., “Şuana kadar açılan 35 davada İstanbul İdare Mahkemeleri tarafından toplam 10 yürütmeyi durdurma kararı alındı. 6/A’ yı konu alan ana davada ise mahkeme T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına 30 gün içinde savunma yapması için süre verdi” diye konuştu. 

‘RAPORUN NASIL HAZIRLANDIĞINI MERAK EDİYORUZ’

Tozkoparan Mahallesi için İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi İnşaat Fakültesi tarafından hazırlanan raporun içeriğini incelemek amacıyla görmek istediklerini fakat kendilerine gösterilmediğini söyleyen Özgür I. şunları kaydetti: 

“Rapor Güngören Belediyesi tarafından tarafımıza iletilmedi. Hak sahipleri olarak apartmanlarda karot örnekleri alınıp testler yapılmadan, bu raporun nasıl hazırlandığını merak ediyoruz. 6/A raporunun sır gibi saklanmasını ve hangi metot ya da metotlar uygulanarak raporun oluşturulduğunu da merak ediyoruz. Çoğunluğunu memur ve işçi emeklilerin oluşturduğu bu yeşil semtte kentsel dönüşüme karşı değiliz fakat haklarımızı garanti altına almak istiyoruz. Bu salgın döneminde nereye gidelim.”