Konut Haberleri
27 Mayıs 2014 09:56 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:06

Reklamın iyisi kötüsü olmaz!

2013 yılının haziran ayında ilk kez görücüye çıkan yüzde 40 satışla yüzde 35 prim yapıldığı iddia edilen Ataşehir Quant Residence'ki konut fiyatlarının firma tarafından geçen bir yıl içinde yüzde 70'e varan oranda zamlandığı ortaya çıktı

Reklamın iyisi kötüsü olmaz!
2013 yılının haziran ayında ilk kez görücüye çıkan Quant Residence'ta kafalar karıştı. Kraton A.Ş tarafından son dönemin en çok değer gören bölgelerinden İstanbul Ataşehir'de hayata geçirilen Şerifali Quant Residence, ofis ve konut olmak üzere 2 blok halinde tasarlandı.

Basına servis edilen bültenlerinde henüz tamamlanmamış bu yılın sonunda teslim edilmesi planlanan projede, 2013 yılının son çeyreğinden bu yana yüzde 40’ı satılan Quant Residence’ın yüzde 35 prim yaptığı geçiyordu. Geçmiş dönemlerde yayınlanan hatta ilk lanse ediliş fiyatlarını da inceleyince ciddi bir fark ortaya çıktı.

İktisadi hesaplar dışında basit matematikle dahi tutturulamayan konut fiyatlarındaki fazla artışı Kraton İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Meriç'e sorduk. Öncelikle projenin bitmeden prim yapmasını kalitelerine bağlayan Meriç, fiyatlardaki artışı bölgenin değerlenmesine bağladı.

Meriç, projeye ilk başladıklarında bölgenin çok rağbet görmediğini ve o döneme uygun 1+1'de 190 bin TL'lik bir fiyat belirlediklerini söyledi. Gelişen bölge şartlarıyla 6 ay sonra 250 Bin TL'ye hatta son rakamlarla 325 bin TL'ye kadar çıkardıklarını itiraf etti. Meriç, bununla da kalmayıp yüzde 35 prim diye lanse edilen projenin yüzde 70'lere varan zamlara geldiği süreci şöyle anlattı: 

"Biz bölgedeki araziyi aldığımızda fiyatları en taban fiyattan tuttuk. Sonrasında gelişen şartlarla artış oldu bu da 190 bin TL'lik daireyi 250 bin TL'ye çıkardı. Hatta o denem 400 bine sattığımız 3+1 daireler şuan 650 bin TL'ye kadar çıktı. 

Bunda da dolar etkili oldu. Biz araziyi dövizle aldık. O dönem dolar kuru 1.70 TL idi. Şimdi ise 2.20'yi görüyor. Bunu da fiyat listemize yansıtmak zorundaydık. Ki bunu da yaptık. Bizden ev alan ikinci üçüncü satışında bu yüzde 35 primleri buluyor."

Editör notu: Bizlere mail yoluyla gelen "Yüzde 40’ı satılan Quant Residence’ın yüzde 35 prim yaptığı" bültenini araştırınca böyle bir sonuca ulaştık. Henüz yarısı dahi satılmamış bir projenin böylesi bir prim yapması konusunda kafamız karışınca da konut alıcılarını gerçek fiyat ve fiyat artışılarıyla aydınlatmak istedik. Çünkü bunu adı YÜZDE 35 PRİM DEĞİL, YÜZDE 70 ZAMdır. Bunu aynen Kraton İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Meriç'e de söylediğimizde de "Yazın bu şekilde benim de primim olur" cevabını alınca bu haberi yapmayı bir görev bildik.

Müge Bezirci/emlakeki.com