Konut Haberleri
29 Eki 2014 12:56 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:04

Putin'i mahkum eden avukat Cem Uzan’ın ekibinde

Cem Uzan dev dava için Rusya’yı 50 milyar dolara mahkum eden ünlü avukat Charles Poncet ile anlaştı.

Putin'i mahkum eden avukat Cem Uzan’ın ekibinde
Cem Uzan, Türkiye aleyhine Stockholm’de açtığı 2.5 milyar euroluk tahkim davası için Rusya’yı 50 milyar dolara mahkum eden ünlü avukat Charles Poncet ile anlaştı.

ABD’li Motorola ve Türkiye devletiyle hukuk mücadelesine girişen Cem Uzan, tuttuğu avukatlar ordusuna Rusya’yı dize getiren ünlü Charles Poncet’yi kattı. Uzan, Stockholm Ticaret Odası Tahkim Mahkemesi’nde ÇEAŞ-Kepez’le ilgili olarak Türkiye aleyhine açtığı 2.5 milyar euroluk dava için Yukos davasında Rusya’yı 50 milyar dolar ödemeye mahkum eden Poncet’yle el sıkıştı. Ünlü Fransız avukat, tahkim davasında Cem Uzan’ı savunacak. Tahkim dünyasında çok iyi tanınan Poncet, Yukos davasının hakemlerinden biriydi.

Cem Uzan, Türkiye aleyhine açtığı 15.6 milyar dolarlık Libananco davasını kaybettikten sonra bu kez Stockholm’e yöneldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yeni bir Cem Uzan vakasıyla karşı karşıya olduklarını belirterek, elektrik şirketlerinin imtiyazının sona erdirilmesiyle alakalı Stockholm mahkemelerinde 2.5 milyar euroluk yeni bir dava açıldığını belirtmişti.

Bugüne kadar 4 büyük davayı 10 yıl sonra kazanıldığını aktaran Yıldız, şu bilgiyi verdi:

Stockholm Ticaret Odası Tahkim Mahkemeleri’nde ÇEAŞ ve Kepez’deki hisse sahibi olduğu ve adı geçen şirketlerin imtiyaz sözleşmelerinin iptal edilerek el konulması’ diye kendileri ifade ediyor. Biz, imtiyaz sözleşmelerinin, üretim dağıtım ve iletim hatlarının imtiyazının kaldırılması ile ilgili karar almıştık. Ve bu şekilde tazminat oluştuğunu kendileri söylüyorlar. Bize göre bu davanın başlatılması da doğru bir işlem değildir.

Bizim işimiz gücümüz var. Biz ileri bakacağız. Geriye dönük, bu davaları kapattık. Türkiye enerjisini bu tür konulara harcamayacak. 2.5 milyar euroluk paranın Türkiye’de 10 yıl önceki bütün yatırım bütçesine karşılıktı. Biz bunları haksız yere size vereceğimize vatandaşımızın hizmetine kullanırız. Bu sefer başka bir şirket adı altında yapıyor. ‘Libanenco ile değil de başka bir şirketle bunu yapmıştık. Başka şirketlerin ortağıydım’ deniliyor. Bir nevi kendileri açısından tekzip eden bir yapı söz konusu. Bize göre hukuki açıdan, enerji açısından hiçbir fonksiyonelliği yok.”

Vatan