Konut Haberleri
04 Eyl 2014 15:04 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:47

Projeler de iklime uydu

Küresel ısınmayla değişen iklim koşulları, inşaat firmalarını da harekete geçirdi. Kaynakları etkin kullanmak için kolları sıvayan müteahhitler özellikle suyu cimri kullanan çevreci binalara ağırlık verdi

Projeler de iklime uydu
Enerjinin verimli kullanılmasına yönelik projeler geliştiren inşaat firmaları, şimdi de su tasarrufu için harekete geçti. Yeni projelerde yağmur oluşumunu sağlayan hava döngüsünün zarar görmemesine dikkat edileceği gibi su ve enerji sıkıntılarına çözüm üretecek yapılara da özen gösterilecek.

Sistem teşvik edilmeli
Müteahhitler devletin de bu konuda teşvik vermesi gerektiğine işaret etti. Amplio Emlak Yatırım Başkanı Alaeddin Babaoğlu, “Bir yatırım gerçekleştirmeden önce hem bulunduğu bölgeye hem çevreye uyumlu olmasına özen gösterilmeli, enerjide de maksimum seviyelerde nasıl tasarruf elde edilebileceği değerlendirilmelidir. Bu bağlamda yağmur sularını da, güneşin ısısını da en iyi şekilde kullanmak gerekiyor. Biz buna uygun proje yapıyoruz” dedi.

Amaç barajlara katkı
Farklı birçok ülkede gerçekleştirilen yatırımları da göz önünde bulunduran inşaat firmaları Türkiye’de bu tür yapıların inşasına ağırlık vererek barajlardaki su seviyesine ciddi katkı sağlamayı amaçlıyor.

Müteahhitler sıradan bir yağmurda bile bu yapıların kendi su ihtiyaçlarının büyük bir kısmını karşılayabileceğine dikkat çekiyor.

Şebeke suyundan tasarruf sağlamak için kullanılan sistemlerin eski binalarda da kurulabileceğini belirten Babaoğlu, yağmur sularını kullanma özelliğinin sadece yeni yapılarda değil istenirse eski binalarda da uygulanabileceğine vurgu yaptı.

Pilot proje ilan etti

Dumankaya İnşaat İkon’u pilot proje olarak seçti. Şirket, kullanıcıların göreceği noktalara diş fırçalamasından şebeke ölçümlerine ve eskiyen boru ve muslukların değiştirilmesine kadar birçok konuda farkındalık oluşturacak bilgilendirici afişler astı.

Halen satışların devam ettiği ve fiyatların 237 bin liradan başladığı Kurtköy Flex projesinde de yağmur suyundan yararlanma, atık sisteminin yükünü hafifletme, bölge florasından oluşturulan yeşil katmanlarla oksijen üretimi ve sera etkisi oluşturan yansımaları en aza indirgeme gibi birçok konuda çevreye daha duyarlı bir yaşam alanı hedeflendi. Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, iklim koşullarına uygun binalar yapmanın her müteahhidin önceliği olması gerektiğini söyledi. 

Depoları büyüttü

Yaptıkları tüm projelerde arıtma sistemine önem verdiklerini belirten İnanlar İnşaat Başkanı Serdar İnan da yeni dönemde yapılacak projelerde su depolarını büyüteceklerini aktardı. Yakın dönemde Basın Ekspres Yolu üzerinde projelendirilecek olan Teras-ev-ofis’te daha büyük su deposu yapacaklarını belirten İnan, “Bu depolarda yağmur suyunu biriktirip yeşil alanın sulanmasının yanı sıra arıtıp evlerde kullanımını da sağlayacağız. Yakında lansmana çıkacak projemiz 4 bin metrekare arsa içinde 160 konuttan oluşacak” dedi.

Kullanılmış suyu ayrıştırıyor

Ağaoğlu Şirketler Grubu’nun önceliği de su ve enerjide cimri projeler. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, şunları anlattı: “Devam eden projelerde enerjiyi en verimli kullanacak şekilde yapıyoruz. İklimsel değişiklikler yaşanmadan önce de geliştirdiğimiz projelerde buna dikkat ediyorduk. Yağmur sularını biriktirip bunu bahçe ve çevre sulamasında kullanıyoruz. Ayrıca evsel atıkları da değerlendiriyoruz. Bundan sonra onları da ayrıştırıp atığı en aza indireceğiz. Yağmur sularını evlerde kullanıma da uygun arıtacağız.”

EMİNE AÇAR - BUGÜN GAZETESİ