Ekonomi
13 Ara 2017 10:51 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:36

Piyasaların gözü kulağı o kararda

Merkez Bankası ve Fed’in faiz kararlarına odaklanan piyasalarda gergin bir bekleyiş hakim. Son dönemde ciddi bir düşüşe geçen doların geleceği çıkacak kararlarla yepyeni bir yola girebilir.

Piyasaların gözü kulağı o kararda

Sputnik’in haberine göre; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artıracağı beklentisiyle rekora yakın seviyelerden gerileyen dolar/TL yeni güne de düşüşle başladı. Son haftalarda ciddi bir gerileme eğiliminde olan dolar sabah saatleri itibari ile 3.83 seviyelerinde bulunuyor..

Piyasalar gözünün kulağının döndüğü yer ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararı. Bu akşam açıklanacak olan Fed'in faiz kararı doların hareketi açısından belirleyici olacak. Uzmanlar, Fed'in faiz artırmasına kesin gözüyle bakarken 2018 yılı için 'dotplot' olarak bilinen faiz artış tahminlerinin 3'ten 4'e çıkarılıp çıkarılmayacağı konusunun ise daha önemli olduğuna vurgu yapıyor.

HSBC Portföy Yönetimi'nden İbrahim Aksoy faiz artış tahmininin düşürülmesinin doları negatif, yükseltilmesinin pozitif etkileyebileceğine dikkat çekiyor.

Aksoy "Fakat vergi indirim paketinin ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu'nda geçtiği bir ortamda 2018 ortalama faiz artışı tahmininde aşağı yönlü revizyon görülmeyebilir. Yellen’ın basın toplantısında yapılacak açıklamalar, son toplantısı olsa da, geleceğe dair sinyal oluşturacağı için izlenecek." yorumunu yaptı.

Merkez Bankası'nın faiz kararı da yarın piyasalara damga vuracak. Genel beklenti Merkez'in TL'deki değer kaybı ve yüksek enflasyonu göz önünde bulundurarak GLP faizinde artış yapacağı yönünde ancak miktarına dair görüş ayrılıkları var.