Ekonomi
17 Oca 2019 14:00 Son Güncelleme: 17 Oca 2019 14:02

Piyasalarda nakit akışı sıkıntısı

Piyasada pek çok firma, uzun vadelerle iş yapmaktansa mal vermemeyi tercih ediyor.

Piyasalarda nakit akışı sıkıntısı

Tahsilat sıkıntısı yaşamak istemeyen üreticilerle, kur riskini almak istemeyen alıcılar vadeleri kıstı. Birçok sektörde piyasada hareketin azalmasının ardında, bu kendini riskten koruma yaklaşımının yattığı belirtiliyor. İçinde bulunulan piyasa şartlarında kısa vadeli iş yapmanın daha güvenli olduğunu belirten piyasa temsilcileri, üretimlerin sürdürebilmesi ve piyasanın durmaması için yüklerin birlikte sırtlanılması gerektiğini vurguluyor. Kurun geldiği noktada piyasada vadeler dikkat çekici oranda kısaldı. Vadelerin 12-15 aya kadar uzadığı tekstil sektöründe dahi son dönemde vade süreleri 3-4 ay seviyelerine düştü. Vadelerin çok kısa olduğu iplik sektöründe ise artık yarısı peşin yarısı 2 ay vadeli çalışılıyor. Birçok tedarikçi, uzun vadeler yapmaktansa mal vermemeyi tercih ediyor. Üretici de krediyle üretime devam edebilirken şu anda yüksek faizler nedeniyle peşin ya da kısa vade ile çalışmadan üretim yapamıyor. Bu durum da ticaret hacmini daraltıyor. Sektör temsilcileri aradaki farkı kendi sermayelerinden karşıladıklarını belirtiyor. Bu durum, zaten zorda olan şirketler açısından büyük sorun yaratıyor.

NAKİT AKIŞI YOK

Vadelerin ağustos ayında dengesizleşmesiyle birlikte piyasada herkesin dolarla mal sattığını belirten Örme Sanayicileri Derneği (ÖRSAD) Başkanı Fikri Furt, iplik gibi hammadde üreten şirketlerin peşin çalışmaya dönmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Dünya gazetesinden Selenay Yağcı’nın haberine göre; normal vadelerle piyasanın kendini döndüremeyeceğini kaydeden Kurt, vadelerin en uzun olduğu sektörlerde bile 3-6 aya indiğini kaydetti. Böyle dönemlerde sanayiicilerin özellikle birbirini taşıyarak hareket ettiğini dile getiren Kurt, "Şu anda bir yıllık vadelerle iş de üretim de yapılamaz. Nakit akışı yok, nakit akışının olması çok önemli" dedi.

ÜRÜN SATMAM DİYENLERİN SAYISI ARTIYOR

Silverline Ankastre Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Laçin ise kur riskinden kaynaklı piyasada bir kendini korumaya alma durumunun hakim olduğunu belirterek, "Önceden 6 aylık mal veriyorsa şimdilerde 3 aylık vade veriyor... Hem hammadde hem de ürün satan tarafında risk böyle yönetiliyor. ‘Satışı yapıp paramı alamamaktansa satmamayı tercih ederim’ diyenlerin sayısı oldukça fazla. Bu sayı artıyor da" diye konuştu.