Ekonomi
12 Haz 2013 10:45 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:27

Piyasalarda ilk rakamlar

Piyasalar dün Taksim Meydan'ında gün boyu süren gerginliğin ve uluslararası borsalarda yaşanan büyük düşüşün

Piyasalarda ilk rakamlar

Piyasalar dün Taksim Meydan'ında gün boyu süren gerginliğin ve uluslararası borsalarda yaşanan büyük düşüşün gölgesinde bugüne başlıyor. Dün akşam Taksim Meydanı'nda polisin kalabalıkları gece boyu süren müdahalelerle dağıtması sonucu borsada yükseliş beklenmiyor. Dün borsa Başbakan Erdoğan'ın duruşundan geri adım atmayan konuşmaları, adliyedeki avukat tutuklamaları ve Gezi Parkı'na müdahalelerle yüzde 1,87 düşerek 75 bin 41 puandan kapanmıştı.

BIST-100 bugüne yüzde 0,66 yükselişle 75 bin 537 puandan başladı. Yükseliş trendi Başçı'nın konuşmasını yaptığı dakikalarda devam ederek yüzde 1,85'e çıktı. 10.40 itibariyle borsa 76 bin 410 puan seviyesinde. 

DOLARDA SERT DÜŞÜŞ
Merkez Bankası'nın dün 5 ayrı döviz satım müdahalesinin ardından dolar 1.8920 TL'ye gerilemişti. Günün başlangıcında dolar 1.88 TL'nin altında 1.8766 TL seviyesinde seyrediyor. Özellikle dolardaki düşüş için bugün Erdem Başçı'nın konuşması öncesi pozisyonlama yapıldığı belirtiliyor. Sepet dövizi de 2.19 TL'ye geriledi.

TEB Stratejisti Erkin Işık "Merkez Bankası birkaç gün daha devam edecektir. Belirgin iyileşme görmeden bu müdahalelerden çıkmayacaktır. Likiditeyi sıkıştırarak bir tepki gösterdi. Döviz satışına da başladı. EMB'nin elinde sözlü müdahale imkanı var. Başçı'nın konuşmasında bankanın planı ile ilgili daha net görüş alabileceğiz. Başçı'nın konuşmasındaki beklentiler sebebiyle kurda bir geri çekilme var. Reel efektif Döviz kurunda alt sınır 116'da üst sınır 121'de gözüküyor. Hala bu sınırların dışındayız, 115 civarındayız. Merkez Bankası'nın müdahalelerini yeterli görmesi için bu bant aralığında kuru görmemiz gerekiyor. Büyüme rakamları iyi geldi, ticari kredilerde olumlu veriler var. Merkez Bankası'nın sıkılaştırmaya devam edebileceği gözüküyor." diye konuştu

TAHVİL FAİZLERİ 7'NİN ÜSTÜNÜ GÖRDÜ

Öte yandan güne yüzde 6,82 seviyesinde başlayan gösterge tahvil faizleri yüzde 7,04 seviyesine yükseldi. Şu dakikalarda gösterge faiz düne göre yüzde 1,47 artışla yüzde 6,92 seviyesinde bulunuyor. Uzmanlar Merkez Bankası'nın dövize müdahalesinin faize yönelik yukarı yönde baskı yaratabileceğini belirtmişti. Ayrıca ABD'de faiz yönünde baskı da dünya çapında faizleri etkiliyor.

Erkin Işık faizlerin yukarı yöndeki trendinin devam edeceğini belirtti. Işık "Gelişmekte olan 10 ülkedeki faizde ortalama 90 baz puanlık bir yükseliş var. Bizim ortalamamız bunun biraz üstünde ama bu kulvarda kötü performans gösterdiğimizi söyleyemeyiz. ABD'deki verilerde toparlanma görüntüsü yok. Bu şartlar altında piyasalar erken fiyatlıyor. Orta ve uzun vadede faizin yönü yukarı olacak." dedi.

DÜNYA BORSALARI DA ENDİŞE YARATIYOR

Uluslararası borsalarda Merkez Bankaları'nın teşviklerinin sona ereceği beklentisi büyük dalgalanmalara yol açtı. Amerika ve Almanya borsalarında dün yüzde 1'e varan kayıplar yaşanırken uluslararası borsalara da dalgalanma tekrar geri döndü. Yunanistan borsası yüzde 4,7 kayıp yaşadı. Brezilya Bovespa endeksinde kayıplar yüzde 3'ü buldu.

VOB YATAY SEYİRDE

Öte yandan güne başlangıçta VOB 30 yüzde 0,05 artışla 92,5000 puanda bulunuyor.