Ekonomi
08 Ara 2015 10:25 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:53

Petrol fiyatlarında 7 yıldır böylesi görülmedi

Brent petrolün varil fiyatı, arz fazlalığı nedeniyle yaklaşık yüzde 3'ün üzerinde değer kaybıyla, s on 7 yılın en düşük seviyesine kadar indi ve 41,75 dolara geriledi . Ayrıca düşük fiyatların petrol ihraç eden Rusya'yı nasıl etkileyeceği merak ediliyor.

Petrol fiyatlarında 7 yıldır böylesi görülmedi
Avrupa'nın petrol göstergesi olan Brent tipi ham petrolün varil fiyatı yüzde 3 üzerinde değer kaybederek yaklaşık 7 yılın en düşük seviyesi olan 41,75 dolara geriledi.

Güne 43,12 dolardan başlayan Brent petrolün varil fiyatı, 41,75 dolara inerek Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Yüzde 3,4 değer kaybeden Brent petrolün varili TSİ 17:00 itibariyle 42 dolar seviyelerinden işlem görüyor.

Analistler, Cuma günü gerçekleşen OPEC 168. Bakanlar Toplantısı'nda üretimi kısmaya yönelik bir karar çıkmaması nedeniyle petrol fiyatları üzerindeki satış baskısının arttığını ifade ediyor.

Fiyatlar Rusya'yı nasıl etkileyecek?

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Cuma günü Viyana'da yapılan toplantıda petrol üretiminde kısıtlamaya gitmedi. Bu karar sonrası şimdilik günlük 2 milyon varil kadar hesaplanan arz fazlalığının devam edeceğine dair endişelerle petrol fiyatlarında gerileme başladı.

Arz fazlalığı petrol fiyatlarının düşük seviyelerde kalmasına veya daha da düşmesine sebep olabilir. Bu senaryoda gelirlerinin büyük kısmını petrol ihracatından elde eden Rusya'yı düşük petrol fiyatları vurabilir.