Sektörel
13 Mar 2015 17:30 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:28

Patates listeler geri döndü

Kurun yükselmesiyle 1994, 2001 ve 2011'de tekstil ve hazırgiyimde batık olduğu iddia edilen firmaların adını içeren 'patates listeler' yeniden hortladı

Patates listeler geri döndü
Habertürk'ün haberine göre, euro ve dolar kurlarında yaşanan dalgalanmanın reel sektöre yaşattığı sıkışma, ihracat ve istihdam lideri tekstille hazırgiyim sektörlerinde 'patates liste' adı verilen uygulamanın yeniden ortaya çıkmasına neden oldu. Patates liste, zor duruma düştüğü için ödemelerini yapamayacağı iddia edilen firmalar ve taşıdıkları risklerin gayrıresmi piyasa bilgilerine dayanılarak sıralanmasından oluşuyor.

Sektör oyuncuları listeleri birbirine gönderiyor. Patates listeler en son 2011'de küresel krizin etkilerinin hissedilmeye devam ettiği dönemde gündeme gelmişti.

Geçmişte 2001 ve 1994 krizlerinde elden ele dolaşmıştı. Habertürk, yaklaşık 40 firmanın adını içeren bir patates listeye ulaştı. Listedeki bazı firmaların adlarının yanında piyasaya olan borçları yazıyor. Sektör temsilcelerinin bu listelere tepkili olduğu biliyor.

'ETİK DEĞİL'

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, "Bunların konuşulması etik değil. Bu listelere itibar edilmemesi lazım. Hava puslu olunca bu tür konular konuşuluyor. Listeler yüzünden sıkıntıya girmeyecek firmalar bile piyasanın malı kesmesiyle karşılaşıyor" diye konuştu.

Sektörde çekle ve açık hesapla çalışmanın yaygın olmasının listelerin önünü açtığını kaydeden Tanrıverdi, "Teminat yok. Otomobili bile banka kredisi onayı almadan teslim etmiyorlar. Ama bu sektörde 1 milyon dolarlık malı bile sadece çekle alabiliyorsun" dedi.