Konut Haberleri
17 Şub 2017 18:28 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:00

Pasifik Okyanusu'nda bulunan Zelandiya kıta mı oluyor?

Bilim insanları Pasifik Okyanusu'nun altında bulunan büyük kara parçası Zelandiya'nın kıta olduğunu kanıtlamaya çalışıyor...

Pasifik Okyanusu'nda bulunan Zelandiya kıta mı oluyor?
Bilim insanları yeni bir kıtanın olduğunu iddia ediyor... Yeni Zelandia'da Pasifik Okyanusu'nun altında bulunan büyük kara parçası kafaları karıştırdı. Bilim insanlarının Mount Cook Dağı'nın önündeki Zelandiya'nın kıta olduğunu kanıtlama çalışmaları devam ediyor...

Zelandiya'nın potansiyel enerjisi, mineraller ve doğal kaynaklarıyla ülkeyi ekenomik anlamda güçlendireceği de iddialar arasında yer alıyor...

Zelandiya ismi ilk kez jeofizikçi Bruce Luyendyk tarafından 1995'te koyulmuştu. Araştırmacılar, Amerika Jeoloji Topluluğu dergisinde yayımlanan son çalışmada, Zelandiya'nın yüzölçümünün 5 milyon kilometrekare olduğunu belirtiyor. Yani neredeyse Türkiye'nin altı katından daha büyük.

Araştırmanın baş yazarı Nick Mortimer, "Zelandiya'yı bir kıta olarak tanımlamanın bilimsel değeri, kıtaların listesine bir isim daha eklemekten çok daha fazla" diyor.

Mortimer, Zelandiya'nın suyun altında bütün şekilde durabilmesinin, toprağın birbirine tutunma özelliği ve kıtasal kabuk üzerindeki araştırmalara yardım olacağını belirtiyor.

'Ada' konumu 'kıta' konumuna taşınacak

'Zelandiya: Açığa Çıkan Kıtamız' adlı kitaplarında da araştırmacılar Nick Mortimer ve Hamish Campbell, Zelandiya'nın aynı zamanda Yeni Zelanda'yı 'ada' konumundan 'kıta' konumuna taşıyacağı için önemli olduğunu söylüyorlar.

Mortimer ve Campbell, kıtanın potansiyel enerjisinin, mineraller ve doğal kaynaklarının ülkeyi ekonomik anlamda güçlendireceğini vurguluyorlar.

Araştırmacılar bir kara parçasının kıta sayılabilmesi için şu kriterleri inceliyorlar:

Normal okyanus tabanından daha kalın bir kabuk olması
Kendine özgü bir jeolojiye sahip olması
İyi tanımlanmış bir bölge olması
Okyanus tavanından ne kadar yüksek olduğu
Zelandiya'nın yüzde 94'ü suyun altında bulunuyor.