Konut Haberleri
20 Mar 2015 02:11 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:29

Parayı bulan herkes müteahhit oluyor!

Son dönemde lüks konutlara imza atan ancak geçmişte binlerce kişiyi uygun fiyata ev sahibi yapan Semerkand Yapı Genel Koordinatörü Bayrak, ‘Son yıllarda konutta çok mağduriyet doğdu. Cebinde parası olan herkes artık inşaatçı olmaya başladı’ dedi

Parayı bulan herkes müteahhit oluyor!
Eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan ve Çetin Çapan’ın da okuruclarından olduğu Semerkand Yapı, yine lüks projelere hazırlanıyor. Semerkand Yapı Genel Koordinatörü Cabir Bayrak, yeni dönem projelerini emlakeki.com’a anlattı…

- Semerkand Yapı ne zaman kuruldu?

Aslında resmi tarih 2005… Kurucularımız Gürbüz Çapan ve kardeşi Çetin Çapan ile ben bugüne kadar geldik. Ancak öncesinde Gürbüz Bey 3 dönem Esenyurt Belediye Başkanlığı yaptı. Biz o dönemde Esenkent’te 7 bin 200 konut, Boğazköy’de 5 bin 700 konut, Beylikdüzü’nde de 3 bin konutu kooperatif sistemiyle yaptık hayata geçirdik.

- Bu bölgede bir nevi TOKİ olmuşsunuz…

Evet buranın TOKİ’siyiz. Kooperatif sistemini sonuna kadar ve doğru şekilde uyguladık hiç bir üyemizi mağdur  etmedik.

- Son dönemde neden mağduriyet doğdu?

Bu durum daha artacak aslında. Esenyurt mevzuu basına yansıdı zaten. 20-25 bin  üretildi. Hiç kimseyi suçlamak istemiyorum. İmar  artışı sorunu giderilmeli.

- Ne yapmalı vatandaş?

Bizim kültürümüzde ev kutsalımızdır. Dişinizden tırnağınızdan arttırıyorsunuz, çocuğunuzun hakkından kısıyorsunuz ve biriktiriyorsunuz. Bu yüzden ciddi araştırmalar ve fizibilite yapılmalı. Eskiden devlet işlerine girmek için bir müteahhitlik karneniz vardı. Bence bu karne özel işler için de gelmeli. Parayı bulan, manavı kasabı kat karşılığı müteahhitlik yapıyor. Müteahhitlik bu değil. 

300 binlere ev satılırken biz 25 binlerdeydik

GEÇMİŞ yıllarda Bahçeşehir’de 300-400 bin liraya ev satılırken, kendilerinin Esenkent’te 25 bin dolardan vatandaşı konut sahibi yaptıklarını belirten Bayrak, şu bilgileri verdi: “Öyle bir sistemle işi yürüttük ki, insanlar gayet modern ve güzel evlerde yaşıyor. Yaptığımız ısıtma ve soğutma sistemi ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik”

Türkiye’nin hem ilki hem de en ucuzu

“AMERİKALI‘larla beraber ısıtmamızda doğalgaz dönüşüm santrali yaptık” diyen Cabir Bayrak, şöyle devam etti: “Konutların girişinde bulunan cihazla, kullanılacak su ısıtılıyor ve sonradan tekrar soğumuş olarak santrale geri gidiyor. Musluğunuzdan sıcak su akıyor, ısınmanızı sağlıyor ve doğalgaza göre de yüzde 40 ucuz.”

Şehrin göbeğinde uygun fiyatla yüzde 100 prim

CABİR Bayrak, Bakırköy projelerinin tam olarak Zuhuratbaba mevkiinde yer aldığını belirtti ve ekledi: “Metrekare satış fiyatımız 7 bin civarıydı. Uygun fiyatlarla çıktık doğrusu. 60 milyon TL’lik bir yatırım… Projemizden ev alanlar yüzde 50 kazanırlar. Ancak kentsel dönüşümle bu getiri yüzde 100’leri bulur. Esenyurt’ta bir projeye başladık. Gürpınar’da da bir yatırımımız olacak.”

Bir çok yerde çalıştık A sınıfı hizmet verdik

“FİRMA olarak bir çok yerde projeler yaptık“ diyen Cabir Bayrak, şu bilgileri aktardı: “Beylikdüzü’nde de A sınıfı Semerkand Life projemizi vatandaşımızın hizmetine sunduk. Burası 500 daire ve 100 küsur da iş yerinden oluşur. Arsası 23 bin metrekare alan üzerine kuruludur. Kat karşılığı aldık 2010’da. 2013 sonunda da iskanları alınmış şekilde insanlara teslim ettik.“ 

Semerkand adı Anadolu’ya gidiyor

SEMERKAND Yapı olarak şehir dışında da ilerlediklerini belirten Bayrak, projelerini anlattı: “Ankara’da, Eskişehir yolunda bir projemiz var; Koza Ankara. 176 daireden oluşan 2 tane konut bloğu var. Önünde ticari bloklar da olacak. Dairelerin tamamı büyük tasarlandı. Bodrum’da da projemiz oldu ve bitti. Görüşmelerimizin sürdüğü işlerimiz de yok değil.”