Sağlık
25 Eki 2015 11:59 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:38

Paranı ye mikrobunu yeme!

Paraların ciddi miktarda mikrop barındırdığını söyleyen Dr. Cihat Zülfüoğulları, para sayarken elin ağza götürülmemesi konusunda uyardı.

Paranı ye mikrobunu yeme!
Tokat'ta paraların taşıdığı mikropların bulaşmasını önlemek amacıyla "Paranı Ye Mikrobunu Yeme!" projesi başlatıldı.

Tokat Halk Sağlığı Müdürü Dr. Cihat Zülfüoğulları, paraların ciddi miktarda hastalık yapıcı mikrop barındıran nesnelerin başında geldiğini söyledi.

Sürekli elden ele dolaşan paraların özellikle dışkı yolu ile çıkan pek çok mikrobu barındırmakta olduğunu ifade eden Zülfüoğulları, "Amacımız vatandaşların para sayarken farkında olmayarak yaptığı elini ağzına götürme alışkanlığının sıklığını araştırmak ve sonrasında bu kötü alışkanlığı azaltmak için çeşitli görsel materyalleri kullanarak yapılacak eğitimlerle kişilerin bilinçlenmesini sağlamak" dedi.

Birçok hastalığa neden oluyor

Para üzerindeki mikropların hepatit A, tifo, dizanteri, paraziter hastalıklar vb. pek çok hastalığa yol açtığını belirten Zülfüoğulları, "Bu geçiş paraların kirli birer nesne olduklarının farkında olarak davranıldığında büyük oranda azaltılabilecek bir durum. Hayatın başka pek çok alanında; market, bankamatik gibi yerlerde yaptığımız; hayatı tehdit edecek olan bu kötü alışkanlığımızı azaltmak için yapacak olduğumuz çalışmaların ilki ve çıkış noktamız olan 'Paranı ye, mikrobunu yeme!' projemiz bu sebeple önemlidir" şeklinde konuştu.

Para ile temas ettikten sonra ellerinizi yıkayın

Zülfüoğulları "Çalışmalarımız sonucunda; bilinçlendirme yapmadan yüzde 15 dolaylarında olan parmak yalama oranının eğitim çalışmamız sonrası değiştirilmesi zor bir alışkanlık olmasına rağmen yüzde 9'a düştüğü görülmüştür. Bu konuda para sayarken elimizi ağzımıza götürme alışkanlığımızı bırakmak iyi bir adım olacaktır.

Parayla temaslardan sonra ellerin yıkanması, paraları cüzdanda taşıyarak sürekli el temasının önlenmesi, paraları gıdalarla temas etmesinin önlenmesi, çocukların paraları ağızlarına götürme alışkanlığının bıraktırılması ve çocuklarımıza hijyen eğitimini iyi vermek de yine bu hastalıklar için koruyucu olacaktır" dedi.