Konut Haberleri
09 Eki 2020 16:19 Son Güncelleme: 09 Eki 2020 16:19

Pandemide konut satış oranı en çok artan ilçe

Pandemiyle birlikte yaşanan ekonomik krize rağmen Türkiye'nin kimi yerleşim yerlerinde emlak satış oranı da fiyatları da arttı. Özellikle bahçeli ev arayanlar bu yerleşim yerlerine, sahil kasabalarına yöneldi.

Pandemide konut satış oranı en çok artan ilçe

Pandemiyle birlikte tatil bölgeleri ve yazlıklara ilgi arttı. Bu bölgelerde konut piyasası canlandı. Bodrum, pandemine konut satışlarını geçen yılın aynı dönemine göre yüksek oranda arttıran ilçelerin başında geliyor.

Geçtiğimiz yılın haziran, temmuz ve ağustosta ayları ile buyılın aynı dönemi karşılaştırıldığında yüzde 83,1 artış gerçekleşti. 2019 yılının ilk 8 ayında Bodrum'da satılan konut dedi 2 bin 930 iken, bu yılın aynı döneminde yüzde 34,33 artışla 3 bin 936'ya yükseldi.

Koronavirüs salgını ile birlikte yeni normale geçtikten sonra ülke genelinde tatil beldelerine, sahil bölgelerine ve yazlıklara ilgi arttı. En çok tercih edilen bölgeler arasında Ege başı çekti.

Özellikle karantina sürecini kalabalık şehirlerde geçiren vatandaşlar, yazlık, az katlı, müstakil ve bahçeli evlere ilgiyi artırdı. Bu ilgi, tatilciler ve yazlık ev almak isteyenler tarafından en çok tercih edilen kentler arasında olan Bodrum'da konut satışlarını hareketlendirdi.

Geçen yılın ilk 8 ayında ilçede satılan konut 2 bin 930 iken, 2020'nin aynı döneminde yüzde 34,33 artışla 3 bin 936'ya yükseldi. Ancak pandemi sonrası normalleşme döneminde gerçekleşen satışlar baz alındığında bu rakam çok daha yüksek oranlarda gerçekleşti. Geçen yıl haziran, temmuz ve ağustos döneminde 1.219 konutun satıldığı ilçede, bu sene aynı dönemde yüzde 83,1 artışla 2 bin 232'ye yükseldi.

TALEP FİYATLARI ARTTIRDI

Bodrum Tanıtma Vakfı (BOTAV) Genel Sekreteri Serkan Ceylan, pandemi sonrası insanların sakin, güvenilir ve yaşam kalitesi yüksek yerler aradığını, bu yerlerin başında da Bodrum'un geldiğini söyledi. İnsanların sokağa çıkma yasağı ve karantina gibi süreçlere hazırlıksız yakalandığını, kalabalık şehirlerde bu dönemlerde çok sıkıldığını dile getiren Ceylan, "İkinci bir sokağa çıkma yasağı veya karantina olması durumunda bu süreçleri yazlıklarında geçirmek istiyorlar." dedi.

Ceylan, bu nedenle insanların Bodrum'a ilgisinin arttığını, yazlıklara ciddi talep olduğunu kaydederek, "Yüksek talep nedeniyle ilçemizde son dönemde konut satışları katlandı. Talep yüksek olunca fiyatlarda da yüzde 30'a varan oranlarda artış yaşandı." diye konuştu. Mevsimin uzaması ve okulların açılmaması nedeniyle insanların Bodrum'da ayrılmadığını anlatan Ceylan, "Kışlık nüfusu 200 bin civarında olan ilçemizde şu anda 400 bin kişi yaşıyor. Vatandaşlar yazlık evlerini kışın da kullanmak için tadilat yaptırıyor." açıklamasında bulundu.

SATIŞLAR KATLANDI 

Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, da pandemi ile birlikte müstakil ve bahçeli evlere ilginin arttığını belirtti. Büyükşehirlerde ise düşük katlı binalarda bulunan dairelerin satışlarında hızlanma görüldüğünü söyledi.

Çam ve zeytin ağaçları arasında müstakil villalardan oluşan 244 konutluk Mesa Bodrum projesini hayata geçirdiklerini dile getiren Boysanoğlu, "Son dönemde satışlar katlandı. İnsanlar Bodrum'un havasını beğeniyor, burada yaşamak istiyor." dedi.

TERAS VEYA BAHÇELİ KONUTLAR

Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, salgın sonrası özellikle teras veya bahçelere sahip konutlara ilginin arttığını, bu tarz projelerdeki konutların daha hızlı satıldığını söyledi. Bodrum'da bu yaz yapımını tamamladıkları 162 konutluk Aspat Anthaven 1.Etap'ta yer alan gayrimenkullere bu nedenle ilginin arttığını dile getirdi. Okay, "2018-2019'da yüzde 50 olan satış yüzdesi pandemi sonrası 4 ayda yüzde 90'a ulaştı." dedi.