Konut Haberleri
10 Ağu 2016 08:41 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:33

Özel okullarda orta gelir kesimine de teşvik!

MEB bu yıl toplam 340 bin öğrenciye özel okul teşviki verecek. Destek ödemelerinin kapsamı genişletildi. Daha önce bin TL olan gelir düzeyi kriteri 5 bin TL ’ye çıkarıldı

Özel okullarda orta gelir kesimine de teşvik!
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) özel okulda okuyan yoksul ve başarılı öğrencilere destek olmak için başlattığı teşvik uygulaması bu yıl da devam edecek. Özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve temel lise türlerinde toplam 340 bin öğrenciye eğitim ve öğretim desteği verilecek. Bunlardan 75 bin öğrenci ilk defa eğitim ve öğretim desteği alacak. Teşvik verileceklerin tespitinde en önemli kriter ailenin gelir durumu olacak. Ancak bu yıl orta gelirli ailelere teşvik kapsamına alındı. Daha önce bin TL olan gelir düzeyi bu yıl 5 bin TL'ye çıkarıldı. MEB bu yıl öğrenci başına 4 bin TL'ye kadar teşvik verecek.

Ailenin geliri, öğrencinin başarısı, öğrenim gören kardeşler, anne babanın durumu, disiplin cezası, şehit ve korunmaya muhtaçlık durumuna göre 6 farklı kriterde yapılacak değerlendirme sonucunda teşvik almaya hak kazanan öğrenciler belirlenecek. Her bir kritere belli puanlamalar verilecek. Toplam puanlamadan sonra öğrenciler "en fazla puan alandan en az puan alana" şeklinde dizilerek teşvike hak kazananlar belirlenecek. Başvurular eylülde başlayacak.

Bu yıl ilk kez teşvik alacaklardan aslan payı temel liselere ayrıldı. Temel liseye gidecek toplam 24 bin öğrencinin her biri için 3 bin 440 TL ödenecek. Diğer liseler için bu yıl 15 bin kontenjan ayrıldı. Bu öğrencilere 4 bin TL verilecek. Okul öncesindeki toplam 6 bin öğrencinin her biri için de 2 bin 860 TL ödenecek.

Destek verilecek öğrencilerin tespitinde en belirleyici kriter ailenin gelir durumu olacak. Daha önce aileye, geliri 1000 TL 'den az ise 340 ile en yüksek puan veriliyordu. Bu durum 5 bin TL 'den az ise geçerli olacak. 5 bin TL 'den az geliri olan ailelere 350 ile en yüksek puan verilecek. Geliri 5 bin ile 6 bin 500 TL olanlar 250, 10 bin TL 'den yüksek olanlar ise 100 ila 50 paun alacak. Ulusal düzeyde yapılan yarışmalarda derece alan öğrenciye 70, il genelinde yarışmalarda aldığı derecelere ise 40 puan verilecek. Türkiye'yi olimpiyatlarda temsil edenler de 50 puan alacak.

Teşvik verilecek öğrencilerin belirlenmesinde diğer kriterlerin puanlaması şöyle:
** Anne-baba ayrıysa 40 puan
** Anne, baba veya öğrenci yüzde 50 engelliyse 50 puan
** Anne ve baba vefat ettiyse 100 puan
** Vazife başında vefat etmiş MEB personeli çocuğuna 70 puan
** Disiplin cezası almış öğrenciden 100 puan silinecek