Gündem
01 Kas 2015 08:36 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:41

Oy vermeye başlandı

26. Dönem milletvekillerinin belirleneceği genel seçimde, oy verme işlemleri başladı.

Oy vermeye başlandı
Türkiye bugün tekrar sandık başında. 26. Dönem Parlamentosunun üyelerini belirlemek üzere sandık başına giden vatandaşlar oylarını kullanmaya başladı.

OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI

Oy verme işlemi Doğu’daki 32 ilde 07.00'da başlarken diğer illerde 08.00 itibariyle başladı.

54 MİLYON OY KULLANILACAK

Seçimde 54 milyon 49 bin 940 seçmen, cezaevlerinde kurulacak 358 sandıkla birlikte toplam 175 bin 6 sandıkta oy kullanacak.

16 SİYASİ PARTİNİN YARIŞI

Seçimde 16 siyasi parti yarışacak. AK Parti, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Halkların Demokratik Partisi, Komünist Parti, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi, Vatan Partisi ve Halkın Kurtuluş Partisi 85, Hak ve Özgürlükler Partisi 78, Doğru Yol Partisi 67 ve Liberal Demokrat Parti 61 seçim çevresinde seçime katılacak. Seçimde, Türkiye genelinde 21 bağımsız milletvekili adayı yarışacak.

Oy verme süresi bittiğinde hala sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa sandık kurulu başkanı, bu kişileri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek. YSK'nın belirlediği bitiş saatinden sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.

SEÇMEN BİLGİ KAĞIDI GELMEYENLER

Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle oy verebilecek.

TC KİMLİK NUMARASI TAŞIYAN BELGELER

Sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.