Konut Haberleri
10 Kas 2016 11:34 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:48

Ovit Tüneli'nde ışık göründü

Ovit Tüneli'nde Cuma günü, Başbakan Binali Yıldırım'ın katılacağı törenle ışık görünecek ve çalışmalar devam edecek.

Ovit Tüneli'nde ışık göründü
1880 yılı Osmanlı devletinin kalkınma çalışmalarında yer alan Ovit Tüneli'nde ışık göründü. İlk adım 1930 yılında yol projesi ile hayata geçirildi.



Projenin temeli 13 Mayıs 2012 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde atıldı.

Rize ve Erzurum'u birbirine bağlayacak Ovit Tüneli; 14 bin 300 metre ile Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise 4'ncü en uzun tüneli olacak. Tünelin giriş kotu 2054 metre, çıkış kotunun ise 2260 metre olması planlanıyor.



Yaklaşık 600 milyon liraya mal olacak olan Ovit Tüneli'nin tamamlanmasıyla Rize - Erzurum arasında ulaşım 4.4 kilometre kısalacak ve 12 ay boyuna kesintisiz sağlanacak.

Türk mühendis ve işçilerin çalışmaları ile sona gelinen Ovit Tüneli'nde ulaşımın, ışıklandırma, mekanik aksamlar ile güvenlik tedbirlerini kapsayan çalışmaların da son bulması bekleniyor. Projenin 2017 yılının sonunda hizmete açılması planlanıyor.



Ovit Tünel inşaatında, Rize'nin İkizdere İlçesi ile Erzurum'un İspir ilçelerinden çift yönlü delme işlemi sonlandı. Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımı ile Cuma günü yapılacak törenle tünelde ışık görünecek.

Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu konuyla ilgili bir açıklama yaparak, "Ovit tünelinin tamamlanmasıyla ilimiz ve bölgemiz çok önemli kazançlar elde edecek. Ovit tüneli, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 16 ilin çıkış kapısı noktasında olacak. Tünel, Doğu'daki vilayetlerin en kestirme yoldan Karadeniz'e ve dünya pazarlarına açılmasını sağlayacak. Tünelde ışığı görmenin mutluluğunu yaşayacağız. Bundan sonra bu tünellerin olmazsa olmazı Lojistik Merkez'dir. Onun da proje ihalesi yapıldı. Tüneller lojistik üssün tamamlayıcı en büyük unsuru olacak" diye konuştu.
ETİKETLER
#Ovit Tüneli #ovit