Konut Haberleri
22 Haz 2017 14:25 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:15

Ovit Tüneli için geri sayım başladı!

Osmanlı Devleti döneminde projelendirilen ve 2012 yılında temeli atılan Ovit Dağı Tüneli'nin yıl sonunda hizmete girmesi planlanıyor.

Ovit Tüneli için geri sayım başladı!
İlk defa 1880 yılında Osmanlı Devleti'nin kalkınma projesi olarak ortaya çıkan Ovit Dağı Tüneli'nin tamamlanarak yıl sonunda hizmete sokulması hedefleniyor.

Ovit Tüneli'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 13 Mayıs 2012 tarihinde atılırken, tünelde "ışık göründü" töreni ise 11 Kasım 2016'da Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Tünel, Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerinde yapımı devam eden 14,5 kilometrelik Yeni Zigana Tüneli'nin ardından Türkiye'nin ikinci en uzun, dünyanın ise en uzun dördüncü tüneli olacak.
Donanım çalışmalarının yüzde 90'ının tamamlandığı tünel inşaatında 773 kişi dönüşümlü olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Yılda beş ay yoğun kar yağışı ve çığ tehlikesi nedeniyle kapalı kalan ve diğer 7 ayda ise İkizdere-İspir arasında günlük ortalama bin 135 aracın transit geçiş yaptığı Ovit geçidi, tünelin tamamlanmasıyla yıl boyu açık olacak.
Çift tüp şeklinde inşa edilen ve 1 milyar 140 milyon liraya mal olması planlanan Ovit Tüneli, Karadeniz'i Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya bağlayan diğer yollara önemli bir alternatif olacak.

ÖRNEK TÜNEL

Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu yaptığı açıklamada, Ovit Dağı'nın sahil ile doğu arasındaki en büyük engel olduğunu belirterek, tünel ile bu engelin ortadan kalkacağını söyledi.

Tünelin 2017 yılı sonunda hizmete gireceğini kaydeden Karamehmetoğlu, "Ovit Tüneli Projesi sadece Rize-Erzurum projesi değil, doğudaki 16 ilin de kader projesi çünkü 16 ilin de çıkış kapısı olacak bir yol güzergahıdır. Bu öneminden dolayı yola Rize-Mardin sevgi yolu ismi konulmuştur. Çok zor bir coğrafya ve taahhüt edilen zamanda tamamlanıyor. Bu yolun devreye girmesi ile birlikte aşık maşukuna kavuşacaktır. Bizim o bölgedeki arazilere, o bölge insanının da bu bölgenin denizine ihtiyacı var" dedi.