Ekonomi
21 Mayıs 2015 08:07 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:43

Otoların ‘hava’sı söndü

Japon firması Takata’nın ürettiği hava yastıklarında ortaya çıkan sorun nedeniyle, ABD’de 34 milyon otomobilin geri çağırılmasına karar verildi. Bu rakam otomotiv tarihinde bir rekor

Otoların ‘hava’sı söndü
Patlayarak şarapnel benzeri parçalar saçtığı ve bu nedenle ciddi yaralanmalara hatta ölümlere neden olduğu gerekçesiyle ABD’de 34 milyon aracın geri çağırılması, kendi alanında bir rekor olarak otomotiv tarihine geçti. Japon Takata, ürettiği hava yastıklarının hatalı parçalarını değiştireceğini bildirirken, bunun yaklaşık maliyetinin 5 milyar doları bulabileceği belirtiliyor.

ABD Ulaştırma Bakanlığı ve Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği Kurumu’nun (NHTSA), Japon hava yastığı üreticisi Takata ile sürdürdüğü görüşmeler sonuçlandı. Buna göre Takata, ürettiği hava yastıklarında sorun olabileceğini kabul ederken, bu çerçevede 34 milyon aracın geri çağrılacağı bildirildi. Söz konusu geri çağırmanın, 11 farklı otomotiv üreticisi tarafından üretilen farklı modelleri kapsadığı ve bu modellerdeki yolcu ve sürücü hava yastıklarını etkileyeceği bildirildi.

Takata, Toyota, Honda, Mazda, BMW, Nissan ve General Motors gibi otomotiv şirketlerine hava yastığı üretimi yapıyor.

Özellikle Japon Otomobil devlerinin olaydan olumsuz etkileneceği ifade edilirken, geri çağırmanın Takata’ya faturasının da 5 milyar doları bulabileceği belirtiliyor. Takata’nın 2008 yılından bu yana geri çağırdığı araç sayısının ise 53 milyonu bulduğu ifade ediliyor. Toyota, Türkiye’de de yaklaşık 20 bin aracı hava yastığı değişimi için geri çağırmıştı.

Yetkililer, muhtelif trafik kazalarında 6 kişinin ölümü, 100’ü aşkın kişinin yaralanmasına Takata’nın ürettiği hava yastıklarının neden olduğunu ileri sürmüş, şirket ise, hataya bazı ABD eyaletlerindeki aşırı sıcak ve rutubetli havanın neden olduğunu savunmuştu.

Söz konusu geri çağırma ile sorun bir ölçüde çözümlenmiş gibi görünse de, başka tartışmaları tetikledi. Nitekim Amerikalı uzmanlar, bu değişimin yeterince güvenli olup olmayacağı konusunda şüpheler bulunduğunu, bu onarımın, ileride hava yastıklarında yeni sorunlar çıkarıp çıkarmayacağının garantisi bulunmadığını öne sürüyorlar.
Bununla birlikte NHTSA, otomotiv üreticilerine, söz konusu değişimi hızla gerçekleştirmeleri konusunda uyarı yaptı. Nitekim geri çağırılan araç sayısının, Amarika’nın motorlu taşıt nüfusunun yüzde 13’üne karşılık geldiğine dikkat çekiliyor. Bu değişimler için, Autoliv gibi farklı hava yastığı üreticilerinin de üretimlerini hızla artırdıkları bildiriliyor.