Konut Haberleri
28 Mar 2016 15:23 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:09

Ordu ömre ömür katıyor!

Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Başkanı İsmail Tufan, yaptığı araştırma kapsamında Türkiye'nin ömre ömür katan şehirlerini listeledi... Temiz havası ve doğal güzellikleriyle her yıl turist akınına uğrayan Ordu'da ortalama yaşam süresi 82 yıl...

Ordu ömre ömür katıyor!
Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Başkanı İsmail Tufan ile ekibi 15 yıldır Türkiye’nin yaşlanma atlasını çıkarmaya çalışıyor. Tufan ve ekibi, GEROATLAS adını verdikleri projenin dördüncü etabı için Türkiye’yi dolaştı, binlerce insanla görüştü, onlara sorular yöneltti, veriler derledi. Bu araştırmada, Karadeniz bölgesinin incisi Ordu, Türkiye'nin en yaşanılabilir kentleri arasında yer aldı. 

Merkeze 63 kilometre uzaklıkta bulunan, 30 bin nüfuslu Gölköy, yılın neredeyse tamamında yağmur alıyor.

Ordu'da ortalama yaşam süresi ise, 82 yıl.

İşte Ordu'dan fotoğraflar...

İşte Orduluların dilinden Ordu:
- Ordulu edebiyatçı Hamdi Koç, Atlas dergisi ekibiyle birlikte Gölköy’ü gezdi: “Gölköy’de mutlu insanlarla karşılaştım. İstanbul’da herkesin suratından düşen bin parça. Büyük şehirlerde kendimizden farklı bir yüz ifadesiyle karşılaşmayı beklemeyiz ama orada insanlar iç huzuru keşfetmiş. Yanlarına yaklaştığınızda gülümsemeye hazır yüzler görüyorsunuz.”

- “Aidiyet duygusunu kaybetmemişler, oradan kopmamışlar. Herkes irili ufaklı arazi sahibi.”

- “Biraz yukarılara çıktığınızda yaylacılık kültürünü görüyorsunuz. Upuzun tüylü koyunlar, devasa mandalar var. O kadar sulak bir alan ki hayvanlar orada cennette gibi. Çok ciddi arıcılık yapılıyor.”

-“Gölköy’e önce gölün kendisini görmek için gitmek lazım. Adı: Ulugöl. Yüksek ağaçlar da gölü, göğe doğru kapatıyor. Ve suya harikulade yeşil bir renk veriyorlar. Çevredeki ormanda insan seve seve kaybolabilir.”