Gündem
14 Oca 2014 09:28 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:48

Operasyonlarda o karar 30 dakikada alındı!

25 Aralık operasyonuyla 7 işadamı ve 2 şirketin malvarlığına el koyma kararı kaldırıldı. İlk kararın, soruşturma dosyası dahi incelenmeden 30 dakikada verildiği tespit edildi

Operasyonlarda o karar 30 dakikada alındı!
25 Aralık operasyonuyla 7 işadamı ve 2 şirketin malvarlığına el koyma kararı, soruşturmayı yürüten TMK 10. maddesiyle yetkili 4 Cumhuriyet Savcısı'nın kararıyla kaldırıldı. Şüphelilerle ilgili gerekli mali incelemeler yapılmadan, suç ile malvarlıkları arasında bir irtibat kurulmadan tüm varlıklarına el konulduğu belirtilen kararda, "telafisi imkansız zararlara sebebiyet verilmemesi" gerekçesine vurgu yapıldı.

Kararda, savcılığın tedbir ve el koyma talebini inceleyen 2. Nolu Sorgu Hakimliği'nin, yarım saatte alelacele karar verdiği belirtilerek, "54 klasör ve 1005 sayfalık fezlekeden oluşmasına rağmen, 32 klasörün çuvallarının mühürlerinin açılmadığı, yarım saat gibi kısa bir sürede, şüphelilerin suçla ilgisi olup olmadığına bakılmaksızın, bütün malvarlıklarına elkonulmasına karar verildiği" ifade edildi. Kararda, MASAK ve bilirkişiden rapor alınmadığı vurgulanırken, Mali Şube'den bilgi istendiği, soruşturma dosyasıyla ilgili herhangi bir bilgi ve belgeye rastlanılmadığından soruşturmanın usule uygun olarak yapılıp yapılmadığına dair kuşkular oluştuğu belirtildi.

Şüphelilerin itirazı da dikkate alınarak, "İleride telafisi mümkün olmayan zararlara sebebiyet verilmemesi açısından, el koyma kararının CMK'nın 131/1 maddesi uyarınca kaldırıldığı" bildirildi. İşadamı Cemal Kalyoncu ise karar için, "Hukuksuz bir uygulama vardı, kaldırıldı. Hukuki süreç devam ediyor. Her şey ortaya çıkacak" değerlendirmesinde bulundu.