Ekonomi
26 Eyl 2015 10:22 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:28

Ömür boyu maaş 1 Ekim'de başlıyor!

BES birikimleri bulunanların emekli olduklarında ömür boyu aylık almalarına olanak tanıyacak yıllık gelir sigortası uygulaması 1 Ekim'den itibaren başlayacak.

Ömür boyu maaş 1 Ekim'de başlıyor!
Hazine Müsteşarlığı'nın 1 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Yıllık Gelir Sigortaları Yönetmeliği 1 Ekim'den itibaren yürürlüğe girecek. Yeni düzenlemelerde şunlar ön plana çıkıyor: - 56 yaş ve üzeri kişilere Türk lirası cinsinden tek prim karşılığında, ömür boyu irat ödeyen yani tasarruf sahibi açısından aylık olarak nitelendirilebilecek ürünler sunulacak. Ödemeler hemen başlayabilecek veya en fazla 5 yıl ertelenebilecek.

ENFLASYON KADAR ZAM

Aylık tutarı, başlangıçta ölüm düzeyi tablosu, teknik faiz oranı ve ürünün diğer özelliklerine göre hesaplanacak ve her takvim yılı başında en az TÜFE oranında artırılacak. ? Aylık ödeme süresince veya ödemelerin belirli bir süre ertelendiği ürünlerde erteleme dönemi içerisinde sigortalının vefatı halinde lehtara vefat tazminatının ödendiği ya da süreli veya ömür boyu aylık bağlandığı ürünler sunulacak.

İSTERSE DÖVİZ CİNSİNDEN

56 yaşın altındaki kişilere, TL veya yabancı para birimi cinsinden tek ya da taksitli prim ödemeleri karşılığında hemen veya belirli bir süre sonra başlayan, belirli tutarlarda veya TÜFE dahil bir varlık ya da varlık grubuna endeksli olarak ömür boyu veya belirli bir süre için aylık ödeyen, isteğe bağlı olarak sigortalının vefatı halinde lehtara; vefat tazminatının ödendiği ya da süreli veya ömür boyu aylık bağlandığı ürünler sunulabilecek.

Kesintiye üst limit getirildi

Başlangıçta tek prim şeklinde ödenen toplu paradan veya taksitli prim ödemelerinden ya da yapılan aylık ödemelerinden ve sözleşme süresi içinde yapılan ek prim ödemelerinden en fazla yüzde 2 kesinti yapılabilecek. Kar payı dağıtılması taahhüt edilen ürünlerde, matematik karşılıkların yatırıma yönlendirilmesinden elde edilen getiri üzerinden yapılan kesinti ise yüzde 10 oranını geçemeyecek.

5.7 milyon kişi 'BES'lendi

BES'TEKİ 5 milyon 725 bin 775 bin katılımcının 39 milyar 408,4 milyon lira birikimi var. 25-44 yaş arasındaki tasarruf sahipleri, katılımcıların yüzde 66'sını, 45-55 yaş arasındaki kişiler yüzde 21,27'sini, 56 yaş ve üzerindekiler yüzde 6,5'ini, 25 yaş altındakiler yüzde 6,19'unu oluşturdu.