Gündem
11 Tem 2014 13:11 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:29

Ölüdeniz'de yargı kararı ihlal ediliyor

Ölüdeniz ve Belcekız plajlarının ölü fiyatına ihale edilmesine dur diyen yargı kararına uyulmuyor.

Ölüdeniz'de yargı kararı ihlal ediliyor
Mahkemenin ihalenin yürütmesini durdurmasının üzerinden bir hafta geçmesine rağmen söz konusu plajlar MELSA’ya devredilmiyor.

Muğla’daki dünyaca ünlü turizm alanlarının ‘ölü fiyatı’na özel şirketlere devredilmesine dur diyen yargı kararının hiçe sayıldığı ortaya çıktı. Muğla Valiliği İl Özel İdaresi’nin yüzde 75 hissesine sahip olduğu Muğla El Sanatları (MELSA) şirketinin Müdürler Kurulu Başkanı Yavuz Kayı, yargı kararının ardından bir hafta geçmesine rağmen Ölüdeniz Lagünü ve Belcekız plajlarının günübirlik alanların hâlâ kendilerine devredilmediğini söyledi.

Kayı, “Özlediğimiz, ulaşmak istediğimiz hukuk devletlerinde insanlar, ‘Biz böyle uygun gördük’ der mi? Hukuk devletleri böyle mi yönetiliyor? Uzun yıllara dayanan ve devlet tecrübesi olan devletimin buna müstahak olduğunu düşünmüyorum. Alanların bir an önce devrinin yapılmasını bekliyoruz.” dedi.

2013 yılında 8 milyon 650 bin lira gelir getiren Ölüdeniz ve Belcekız plajları ile Akçapınar kiteboard alanları ihale sonucu 2 milyon 690 bin lira bedelle bir şirkete devredilmişti. Daha önce üç plajı, valilik bünyesindeki MELSA şirketi işletiyordu.

İddiaya göre yerel seçimlerden dokuz gün önce işletmelerin Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne geçmesini önlemek için 2021 yılına kadar geçerli olan MELSA protokolü feshedildi. 28 Mayıs 2014’te imzalanan protokolle bu plajların kullanım hakkı MUÇEV’e devredildi. MUÇEV de söz konusu alanları ihaleye çıkardı. Bu gelişmenin ardından MELSA, Muğla 1. İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

Yerel mahkeme de 3 Temmuz 2014 tarihinde ihalenin yürütmesini durdurdu. Kararın üzerinden bir hafta geçmesine rağmen söz konusu alanların MELSA’ya devrinin yapılmadığı ve söz konusu şirket tarafından hâlâ işletilmeye devam edildiği belirtildi.

MELSA Müdürler Kurulu Başkanı Yavuz Kayı, alanların devrinin bir an önce yapılmasını isterken, Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan ise Muğla ve ilçe belediyeler yerine MUÇEV’e verilerek, 80 milyon liralık gelire el koyulduğunu savundu. Kaplan, “Hem halka doğrudan hizmet götürüleceği söyleniyor hem de belediyenin gelirlerini kısarak halka hizmet engellenmeye çalışılıyor.” diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da söz konusu iddialar üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “MUÇEV şirketine, Muğla ili sınırlarındaki toplam 14 alanın işletilmesi (2012/15 no.lu Başbakanlık genelgesi gereğince 26.5.2014 tarihinde ‘Başbakanlık oluru’ ile) verilmiştir.” denildi.