Konut Haberleri
15 Haz 2017 16:40 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:14

Olası bir İstanbul depreminin sonuçları nasıl olacak?

İstanbul dün sallandı, bugün tüm zihinlerde yine aynı soru belirdi. Emlakeki olası bir İstanbul depreminin büyüklüğü ve sonuçlarını sizler için derledi. Uzmanlara göre İstanbul’da ortalama 7 büyüklüğünde bir deprem olacak. Bu depremde 59 bin bina yıkılacak, 87 bin insan hayatını kaybedecek.

Olası bir İstanbul depreminin sonuçları nasıl olacak?
EGE Denizi’nde dün meydana gelen peşi sıra depremler akıllara yine aynı soruyu getirdi. Uzmanlara göre, halihazırda kentsel dönüşüm çalışmalarının büyük bir hızla devam ettiği İstanbul’da şuan büyük bir depremin olması tam bir felaketle sonuçlanabilir. Daha önce hazırlanan birçok rapor da bunun açık bir ispatı niteliğinde.

87 BİN İNSAN ÖLECEK!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Japon hükümetiyle birlikte hazırladığı deprem raporuna göre olası bir deprem için dört farklı senaryo mevcut. Senaryolardan en dikkat çekeni 7,7 büyüklüğündeki bir İstanbul depreminin şehre vereceği zarar. Eğer beklenen depremin büyüklüğü 7,7 olursa İstanbul’da 59 bin bina ağır hasar görecek, 128 bin bina da orta hasarlı bir şekilde ayakta kalmaya devam edecek. Bu büyüklükteki depremde yaşanacak can kaybı sayısı ise tam 87 bin kişi olacak. Bu durumda yaralı sayısı da 100 bini aşacak.

BÜYÜKLÜĞÜ NE OLACAK?
JEOFİZİK uzmanı Yard.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu daha önce yaptığı hesaplamalara dayanarak olası Marmara Depremi’nin Richter ölçeğine göre ‘+’0.2’ veya ‘-0.2’ yanılma payı ile 7.5 olacağını söyledi. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ise olası depremin büyüklüğünün 7 civarında olacağı görüşünde. Deprem araştırmasını yapan Fransız Le Suroit Gemisi'nin geçen yıl açıkladığı raporda depremin şiddetinin 7’nin çok daha üzerinde olacağı vurgulanıyor. Tüm uzmanların üzerinde durduğu en önemli konu ise deprem için net bir tarih vermenin mümkün olmadığı.

EN FAZLA YIKIM FATİH’TE!
İstanbul Teknik Üniversitesi ile Şehir Planlama Müdürlüğü’nün 2015 verileri İstanbul depreminde en çok hasarın Fatih’te olacağını gösteriyor. Sıralamada Fatih’in ardından Bahçelievler, Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Bağcılar, Beylikdüzü, Esenyurt, Güngören ve Zeytinburnu geliyor. Prof. Xavier Le Pichon İstanbul depremine ilişkin araştırmasında ise depremin en fazla hissedileceği yerin Bakırköy olduğu vurgulanıyor. Pichon’a göre Bakırköy’de depremin büyüklüğü 10 şiddetine varacak.  Fatih ve Avcılar’da ise 9’a yakın bir deprem bekleniyor.

1999 DEPREMİ HALA AKILLARDA
İstanbul’da en fazla can alan son büyük deprem 17 Ağustos 1999’da yaşandı. Felaketin etki alanı çok genişti ve özellikle Avcılar yıkımını merkezi haline geldi.  Meclis Araştırması Raporu'na göre depremde tam 18 bin 373 kişi hayatını kaybetti, 48 bin 901 kişi ise yaralandı. Resmi olmayan verilere göre ise can kaybı 50 binin üzerinde. Depremin ardından çıkan gazete manşetleri ise bu büyük felaketin hala en canlı kanıtı.

Seçil SELEN/Emlakeki.com.tr