Konut Haberleri
03 Ara 2014 11:28 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:14

Okyanusa sıfır bedava arazi

Türkiye'nin Banjul Büyükelçisi Ergin Soner, Gambiya'nın Türk girişimci ve iş adamları için fırsat olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Yahya Jammeh'in de yatırım yapmak isteyen firmalara her türlü kolaylığı sağlayacağını söyledi.

Okyanusa sıfır bedava arazi
Soner, "Cumhurbaşkanı Jammeh, buradaki raflarda peynirinden, toplu iğneye kadar Türk ürünü görmek istiyor" dedi. Büyükelçi Soner, Türkiye-Gambiya ticari ve siyasi ilişkilerini değerlendirdi. Özellikle Cumhurbaşkanı Jammeh'in geçen şubatta Türkiye'yi ziyaretinin ardından ilişkilerin ivme kazandığını ifade eden Soner, Gambiya'nın Türkiye'den uzakta 2 milyonluk toplam nüfusuyla küçük bir ülke olmasına rağmen, ülke genelinde Türkiye sevgisinin çok büyük olduğunu anlattı.


Soner, "400 yıl süren İngiliz sömürgeciliğinin ardından 1965 yılında bağımsızlığını kazanan bir ülke Gambiya. Bu ülkeyi ilk tanıyan ülkelerden biri de Türkiye Cumhuriyeti. 3 sene öncesine kadar büyük elçilik açılması nasip olmamış. biraz geç kalmışız. Keşke bunu daha önce yapabilseymişiz. Bu da bizim şimdi ne kadar doğru bir iş yaptığımızın başka bir göstergesi" dedi.

Yatırım fırsatları

Jammeh'in Türkiye ziyareti, iki ülke arasında imzalanan anlaşmalar, sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun Gambiya ziyareti ve Türk savaş gemilerinin Banjul limanına gelişinin büyük önem taşıdığını kaydeden Büyükelçi Soner, şunları söyledi:

"Gambiya, 15 üyesi ve 300 milyondan fazla nüfusun olduğu Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun bir üyesi. Gambiya ile ikili ilişkilerimiz gelişirken, bu ikili düzeyde kalmayacak, Gambiya üzerinden Türk özel firmaları, rahatlıkla bu 300 milyonluk pazara ulaşabilecekler. Cumhurbaşkanı Yahya Jammeh, her türlü yardıma ve kolaylığı sağlamaya hazır. Türk şirketlerinin buradaki serbest bölge imkanlarından yararlandırmak istiyorlar. Bütün mesele özel sektör firmalarımızın gelip burada işe başlaması."

Raflarda Türk ürünleri

Büyükelçi Ergin Soner, Gambiya Cumhurbaşkanı Yahya Jammeh'in Türkiye sevgisinin son derece yüksek olduğunu belirterek, bir görüşmede, "Ben buradaki raflarda, peynirinden, toplu iğnesine kadar Türk ürünleri görmek istiyorum" dediğini aktardı. Bu aşamada Türk Hava Yolları'nın da direk uçuş düzenlemesinin ikili ticaret ilişkilerinin gelişmesinde büyük önemi olduğuna işaret eden Soner, şöyle devam etti:

"Gambiya'nın en büyük beklentisinden biri, Türk Hava Yolları'nın hiç olmazsa hafta bir defa buraya uçmaya başlaması. Bu durum, iki ülke arasında mal ve insan sirkülasyonuna ve ticaretin gelişmesine yardımcı olacak, daha çok sayıda iş adamlarımız buraya gelip, piyasayı görüp ölçebileceklerdir."

Türk firmalarının özellikle alt yapı projelerinde iş yapabileceklerini söyleyen Soner, uluslararası bankalar ve kredi kuruluşları tarafından kolayca kredi verildiğini ayrıca, Türkiye'nin Gambiya'ya Eximbank üzerinden tahsis ettiği 300 milyon dolarlık kredinin de kullanılmayı beklediğini anlattı. Soner, şunları kaydetti:

"Asfalt yol inşasından tutun da yeni bir havaalanı inşaatına, deniz limanının genişletilmesi projesine kadar pek çok alt yapı projesi rahatlıkla gerçekleştirilebilir. Bunun yanı sıra Türk firmaları orta çapta fabrikalar kurabiliriler. Özel sektör için hem tarım sektöründe, hem de hizmet sektöründe pek çok iş imkanı var."

Ücretsiz arazi tahsisi

Büyükelçi Soner, Gambiya'nın en önemli gelirlerinden birinin turizm olduğunu belirterek, çok güzel doğal ve henüz kirletilmemiş sahili, denizi ve yeşil alanları ile Avrupalı turistlerin ilgisini çektiğini söyledi. Turizm sezonunda otellerin kapasitesinin yeterli olmadığını vurgulayan Büyükelçi Soner, Cumhurbaşkanı Jammeh'in Türk şirketlerine otel inşa etmeleri durumunda okyanusa sıfır ücretsiz arazi tahsis etmeye hazır olduğunu kaydetti.