Ekonomi
30 Ağu 2015 15:09 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:16

Okul alışverişi yapacaklar dikkat!

Okulların açılmasına sayılı günler kala, lisanslı çantaların sahteleri çarşı pazarı karıştırdı. Uzmanlar, velileri uyarıyor: Sahtelerin arasında sağlığa zararlı olanlar da var

Okul alışverişi yapacaklar dikkat!
Okul dönemi yaklaşırken çanta pazarında lisanslı üreticilerle merdiven altı firmalar arasında yaşanan sıkıntı çarşı pazarı karıştırdı. Ünlü çizgi film karakterlerinin orjinal ürünlerinin taklitlerini üreterek piyasaya süren birçok satıcı olduğu iddia ediliyor. Bu konunun en tehlikeli kısmı ise taklit ürünlerin birçoğunun sağlığa zararlı maddeler içermesi. Tüketicileri lisanslı ürün almaları konusunda uyaran firmalar, orjinalle taklit arasındaki en büyük farkın fiyat olduğunu söylüyor.

Okul döneminde yoğunlaşan, ancak yılın hemen her ayında çocuklardan büyük talep gören çizgi karakter ve film kahramanlarının lisanslı çanta ve kırtasiye pazarının Türkiye'de 130 milyon dolara dayandığı belirtiliyor. Vizyona giren animasyon filmlerinin de etkisiyle peynir ekmek gibi satılan bu ürünler dünyanın her yerinde yoğun ilgi görüyor. Yurtdışından ünlü karakterlerin lisanslarını almak ucuz ve kolay değil. Bu bedelin bazen milyon dolarları bulduğu ifade ediliyor. Dolayısıyla lisanslı çantalar da ucuz fiyattan satılmıyor. 49 ila 129 TL arasında değişen rakamlarla satışa sunulan çantalar büyük bir pazar yaratıyor. 15-20 TL'ye satılan taklitleri ise tehlikeli olabiliyor. Uzmanlar, orjinal ürün almaya maddi gücü olmayan velileri sahtelerinden uzak durmaları konusunda uyarıyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde üretildiği iddia edilen taklit çantaları orjinallerinden ayırt etmenin birçok yolu var. Bu konuda uzmanlar ilk bakılacak detayın fiyat olduğunu belirtiyor.

Çocuklar, televizyon ve sinemadan takip ettikleri çizgi film kahramanlarına hayranlık duyuyor. Bu kahramanların materyallerini de sürekli yanlarında taşımak istiyorlar. Sadece Türkiye'de değil dünyada da hızla büyüyen bu pazarda bazen çok popüler olması beklenen karakterler tutmayabiliyor. Bu dönemin en meşhur karakterlerini ise Karlar Ülkesi ile Cars oluşturuyor. Avrupa ülkelerindeki çanta ve kırtasiye ürünleri cirosunun 1.8 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Çantadan su matarasına, silgiden kaleme yüzlerce çeşit malzemeye sahip lisanslı ürünlerin cirosu her yıl dünya genelinde çift haneli büyüyor.

Satın alınacak çantanın mutlaka etiketine bakılması lazım. Etikette ürünün menşesi ve hangi lisanslı üretici tarafından üretildiği yazılmış olmalı.
Çantanın lisanslı ürün olduğuna dair bir amblemi ya da etiketi olmalı.
Resmi lisanslı üreticilerin birçoğu çantalarına garanti veriyor. Garantisiz ürünler yukarıdaki maddelere de uymuyorsa daha dikkatli incelenmeli.
Çantanın fiyatı da oldukça önemli. Lisanslı ürünlerin çoğunun ithal edildikleri için fiyatı yüksek. Uzmanlar düşük fiyatlı ürünlerin iyice incelenmesi gerektiğini söylüyor.