Konut Haberleri
04 Ağu 2016 09:49 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:32

Öğrenim kredisi borcu olanlara müjde! 2016 KYK yapılandırması nasıl olacak?

Milyonlarca borçluyu ilgilendiren “Bazı Borçların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi“, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi...

Öğrenim kredisi borcu olanlara müjde! 2016 KYK yapılandırması nasıl olacak?
KYK'ya borcu olanlara müjde! Öğrenim kredisini ödemekte güçlük çekenler için yeniden yapılandırma yapılacak. Yeni kabul edilen torba yasanın en çok ilgilendirdiği kesimlerden birisi de kuşkusuz yurt-kur kyk öğrenim kredisi borcu olan kişiler. Yeniden yapılandırılması öngörülen borçlar içinde YURT-KUR öğrenim ve katkı kredisi alacakları da var.

Evet, birçok üniversiteli öğrencinin, üniversiteye girerken aldığı kredi, üniversite bittikten sonra yüklü bir borç olarak karşısına çıkıyor. İş bulma derdinin yanına eklemlenen, kredi borcu derdi birçok öğrencinin kabusu oluyor.

Yasaya göre 30 Haziran’dan önce tahakkuk etmiş “YURT-KUR öğrenim ve katkı kredisi alacakları” yeniden yapılandırılabilecek. Tabii sadece öğrenim kredisi değil; belediye ve SGK alacakları, karayolu geçiş ücreti, seçim, askerlik, nüfus ücretleri, gecikme faizleri, vergiler ve vergi cezaları da yapılandırılabilecek.

Bu arada bir yanlış anlamanın da önüne geçmek gerekiyor. Devlet kesinlikle borcun aslından vazgeçiyor değil, yani borcu tamamen silmiyor ve borcun aslından vazgeçmiyor. Sadece borcunuzu yeniden yapılandırma imkanı tanıyor. Bu borçların ödenmemesinden kaynaklanan gecikme zammının yerine, yurt içi ÜFE (üretici fiyat endeksi) esas alınarak belirlenen tutarlarda ödeme yapılacak.

Birçok öğrencinin üniversiteyi kazandıktan sonra yaptığı kyk burs başvurusu kabul edildikten sonra öğrenim kredisi üniversite bitene kadar öğrenci için teminat vazifesi görüyor. Burs almanın zor olduğu zamanımızda başvurulacak başka çare de bırakılmıyor öğrencilere. Bunu kyk yurt başvurusu takip ediyor. Genelde kabulü kredi kadar kolay olmuyor ve öğrenci soluğu öğrenci evlerinde ya da özel yurtlarda alıyor. Üniversite bittikten sonra ise kyk borç sorgulama yaparak ne kadar borç olduğu sorgulanıyor. İş bulma derdine eklemlenen kyk borcu günümüzde öğrenciler için ekstra sıkıntı doğurmaya devam ediyor.