Konut Haberleri
06 Haz 2014 11:06 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:10

Ofiste kira rekoru!

İstanbul ofis piyasası son yıllarda yatırım açısından son derece önemli bir enstrüman haline geldi. Özellikle karma yatırımların gözde olduğu İstanbul’da, ofis kiralarının da günden güne artması dikkat çekiyor…

Ofiste kira rekoru!
Gayrimenkul sektörünün en önemli önemli enstrümanlarından olan ofislerin son zamanda hem niteliği hem de konumlanmalarında büyük değişiklik yaşanıyor. Ard arda tanıtılan projelerin büyük bir kısmında ticari ünite olarak geçen birimlerin yanı sıra ofisler de ilgi görüyor.

Bazıları başlı başına ofis kurgusuyla karşımıza çıkarken bazı projelerde ofis projenin önemli bir dinamiği olarak yer buluyor. Son aylarda İstanbul'da öncelikli olarak Ataşehir, Kağıthane, Çağlayan, Kartal, Maltepe, Gaziosmanpaşa gibi semtlerde hayata geçirilen ofis projeleri lansmanlarının ardından hemen ilgi görüyor.

Eva Gayrimenkul'un Ocak'ta açıkladığı İstanbul Ofis Piyasası Sektör Raporu'na göre yeni geliştirilen inşaat halinde olan 3 milyon metrekare ofis stoku da dahil bugün 3.5 milyon metrekarelik ofis stokunun 3 yıl içerisinde 6.5 milyon metrekareyi geçmesi bekleniyor. Rapora göre, Avrupa yakasında Anadolu yakasından yaklaşık 1 milyon metrekare daha fazla ofis stoku bulunuyor.

Gelecek olan ofis projeleri ele alındığında ise Anadolu yakasında Finans Merkezi projesinin de etkisi ile Avrupa yakasına eşit olacak büyüklükte bir geliştirme söz konusu. Avrupa yakasının A sınıfı ofislerde en yüksek doluluk oranına sahip bölgesinin Levent - Etiler- Maslak arası olduğu raporda yer alırken, aynı zamanda en yüksek kira dilimine de sahip olduğu verilerde yer aldı. Avrupa yakasının en düşük birim kira dilimine sahip bölgeleri ise Güneşli ve Halkalı.

Ofis tiplerinde karma ve konsept projelere yönelim olması öngörülüyor. Rapora göre, ofis piyasasında parlayan yeni yıldız olan Kağıthane - Seyrantepe ve Kartal - Maltepe bölgelerinde talep artışı olması beklenirken Maslak hattının ise, İstanbul'un MİA alanı olarak gelişimini devam ettirmesi, ofis tiplerinde karma ve konsept projelere yönelim olması öngörülüyor.

Uzmanlar, Ayrılıkçeşme istasyonu ile Marmaray'a da bağlanan, Kartal'dan Hacıosman'a kadar 60 km'lik mesafenin 79 dakikada gidilmesini sağlayan ve her gün ortalama 70 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip Kadıköy- Kartal metro hattının özellikle Göztepe - İçerenköy aksında nitelikli ofis binaları ve dükkan gibi işyeri inşaatlarının devam ettiğini belirtiyor.

REIDIN Ofis Kira Endeksi 2014 1. çeyrek sonuçlarına gore İstanbul'da ofis kiraları arttı. Verilere göre İstanbul geneli ofis kira değerlerinde bir önceki çeyrek döneme göre üst segmentte yüzde 6.16, alt segmentte ise yüzde 6.47 oranında artış yaşandı. Ele alınan 19 ofis bölgesi içerisinde en gözde semt Esentepe olarak öne çıktı. Esentepe, Üst Fiyat Segmenti'nde 43.38 dolar/metrekare, Alt Fiyat Segmenti'nde ise 28.76 dolar/metrekare ile en yüksek kira değerine sahip bölge olma özelliğini korudu.

REIDIN Kıdemli Analisti Orhan Vatandaş, değişik ölçeklerde ve bölgelerde kiralama işlemlerinin gerçekleştirildiğini belirterek, şunları söyledi: "2009 1. çeyrek başlangıçlı İstanbul Kira Değer Endeksi incelendiğinde, geçen 5 yıllık süreç içerisinde İstanbul geneli endeks değerinin üst fiyat segmentinde 112.70'e, alt fiyat segmentinde ise 118.41'e kadar ulaştığı görülüyor.

Alt fiyat ofis segmentinde son 5 yıllık süreçte en çok artışının ise Kozyatağı bölgesinde yaşandığını görüyoruz. Özellikle yeni gelişen metro ağlarına yakın bölgelerde kurulan yeni ofis bölgelerinin son dönemlerde İstanbul ofis pazarına dahil olmalarıyla birlikte, genel anlamda rekabet yaratarak bölgesel bazda endeks gelişim dinamiklerine ayrı bir ivme katabileceklerini söyleyebiliriz."