Konut Haberleri
27 Tem 2015 09:28 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:59

Ofis kiralarında damping dönemi!

İstanbul’da yeni inşa edilen A sınıfı ofis binaları rekabeti artırınca kiralarda gerileme yaşandı

Ofis kiralarında damping dönemi!
İstanbul ofis piyasasında yeni inşa edilen binalar sayesinde oluşan yoğun rekabet kiraları düşürmeye başladı. İstanbul’da merkezi iş alanı olarak kabul edilen bölgelerde A sınıfı ofislerin kirası birinci çeyrekte metrekare başına aylık 33 dolardan 31.8 dolara indi. Taksim-Nişantaşı ve Maslak, kiraların en çok düştüğü bölgeler oldu.

OFİSLERİN YÜZDE 20'Sİ BOŞ

Propin tarafından yılın ilk çeyreğini kapsayarak hazırlanan “İstanbul Ofis Pazarı Genel Bakış” raporuna göre, hazirandaki genel seçim ve dolar kurundaki artış dolayısıyla ofis piyasası bu dönemi sakin geçirdi. Bu dönemde kurumsal kiralamalar dikkat çekerken, 5 bin metrekarenin altındaki işlemler ağırlık kazandı. Rapora göre, İstanbul ofis piyasasında doluluk oranları hızla yükseliyor. A sınıfı binalara bakıldığında İstanbul’daki ofislerin şu anda yüzde 20.9’u boş durumda. Bu oran bir önceki çeyrekte yüzde 22.3 seviyesindeydi.

KİRALAR 31 DOLARA İNDİ

Rapora göre, kira ortalamaları yeni bina arzı ve rekabet dolayısıyla gerileme yaşıyor. İstanbul’da A sınıfı binalarda metrekare başına aylık 33 dolar olan kira ortalaması, 2015’te 31.8 dolara geriledi. 2015’in birinci çeyreğinde Levent’teki A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması 38.5 dolardan 37.1 dolara düştü. Bu düşüşte, bölge ortalamasının üzerinde liste fiyatı olan yeni nesil ofis alanlarının kiralanması etkili oldu. Maslak’ta ise düşen doluluk oranları nedeniyle ofis binaları arasındaki rekabet arttı. Bu rekabet kiralara da yansıdı ve fiyatlar düştü. Maslak’ta aylık yüzde 28.8 dolardan 26.7 dolara geriledi. Kiraların yükseldiği tek bölge Etiler oldu. Etiler’de aylık kira 33 dolardan 37.5 dolara çıktı.

EN YÜKSEK KİRA BEDELİ LEVENT'TE

İstanbul ofis piyasasında, en yüksek kira bedeli metrekare başına aylık 50 dolar ile Levent’te bulunuyor. 2014 yılında da Levent, 54 dolar ile en yüksek kira bedeline sahip ofis bölgesiydi. Levent’i 45 dolar ile Zincirlikuyu, 42 dolar ile Etiler, 40 dolar ile Taksim-Nişantaşı takip etti.

2015 DURGUN GEÇİYOR

Raporda, 2015 yılının ofis kiralamaları açısından durgun geçtiğine dikkat çekildi. Seçim ve Ramazan durgunluğuyla yılın ilk yarısını geçiren sektörde, uzun süredir yer arayan firmaların karar noktasına gelmesi ve büyük hacimli işlemlerin yıl sonuna doğru gerçekleşmesi bekleniyor.