Ofis Projeleri
20 Şub 2018 11:38 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:40

Ofis kiralarında ciddi düşüş

İstanbul'da ofis kiralarında oluşan stok fazlasıyla birlikte ciddi düşüşler meydana geldi. Yüzde 30'ları bulan düşüşler sonrası kiracılar denk ofislere daha uygun fiyatla taşınmaya başladı.

Ofis kiralarında ciddi düşüş
JLL Türkiye Ofis Kiralama Direktörü Mahir Mermer, İstanbul'da 5 milyon metrekare ofisin yüzde 25'inin (yani 1 milyon metrekaresinin) boş kaldığını söyledi. Mermer, bu yıl içinde eklenecek 500 bin metrekarelik yeni arzla birlikte bu rakamın 1.5 milyon metrekareye çıkacağını söyledi.

YÜZDE 30’LARA VARAN DÜŞÜŞ

Kiraların düşmesi nedeniyle 2017’nin kiracılar için iyi, mal sahipleri için ise kötü bir yıl olduğunu, 2015’e göre kiralarda yüzde 30’a varan düşüş yaşandığını belirten Mahir Mermer, Levent-Maslak hattı gibi lokasyonlarda düşüşün daha ciddi olduğunu vurguladı.

KİRACILAR TAŞINIYOR VEYA KÜÇÜLÜYOR

Mermer, konuşmalarını şöyle sürdürdü: Metrekare başına 45 dolarlık kira bedelleri konuşulurken, bugün en yüksek kira bedelleri 29-30 dolar. Bunu fırsat bilen kiracılar taşınmaya da küçülme yoluna gitti. Ekonomide sıkıntı olmasaydı örneğin Levent'te 45 dolardan 43 dolara varan bir gerileme olurdu. Ancak 1- 2 yıl sonra yine 48-50 dolarları görürdü. Boşluk oranları da yüzde 25'lerde değil ancak yüzde 8 olurdu. Bu boşlukların önemli kısmı da yanlış yatırım sonucu oluşacaktı.

YENİ KİRALAYAN DAHA AVANTAJLI

Kirası yüksek bazı kiracıların da kontrat süreleri dolmadan pazarlığa giderek kira indirimi istediğini anlatan Mermer, bir yıl önce kiralayan ile şimdi kiralayan arasında bile yüzde 20 fark olduğunu, yeni kiralayanın daha ucuza oturduğunu söyledi.