Ekonomi
24 Haz 2015 09:47 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:51

O ülkede Instagram yasaklandı!

'Kol kırılır yen içinde kalır' ilkesini iyice abartan(!) ülke, mevcut yasaklara bir yenisini daha ekledi.

O ülkede Instagram yasaklandı!
Kuzey Kore'de internete yönelik sansürler tam gaz devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde yurtdışından ülkeye gelen turistlerin internet erişimini engelleyen Kuzey Kore Hükümeti şimdi de fotoğraf paylaşımı tabanlı sosyal ağ Instagram'ın kapısına kilit vurdu.
Engellemenin sebebi tahmin edeceğimiz gibi, hükümetin nahoş olduğunu inandığı içeriklerin Instagram üzerinden dünyaya duyurulması. Ama asıl ilginci şu ki, siteye ülke içerisinden girenlerin karşısına çıkan mesajın farklı olması. Şöyle ki, İngilizce olarak kaleme alınan küresel uyarıda 'dikkat, bu site kara listeye alındığından bağlanamazsınız' yazarken, yerel uyarıda ise 'zararlı bir içeriğe erişmeye çalışıyorsunuz' şeklinde bir uyarı çıkıyor.

Kol kırılır yen içinde kalır ilkesini aşırı sert biçimde uygulayan Kuzey Kore, fikir özgürlüğü, internette serbest dolaşım vb. gibi konularda dünyanın en sert yaptırımlarına sahip ülkelerinden birisi. Hatta Çin ile birlikte eşitler arasında birinci olarak bile nitelendirebiliriz. Bu bağlamda ülkemizle karşılaştırdığımızda Türkiye cennetmiş demek işten bile değil. Ülkede sadece tek bir mobil operatör var ve o da devlet tarafından işletiliyor. Sıradan halkın (ki bunun istisnası sadece yüksek devlet makamlarındaki görevliler ile en önemli iş adamları) internete erişimi tamamıyla kısıtlı.