Konut Haberleri
01 Kas 2017 11:55 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:31

O şehirde yoksullar 'hücrede' yaşıyor!

Dünyanın en zengin şehirlerinden biri olan Hong Kong'ta yoksul aileler hücrelere benzer evlerde yaşıyor. Bu konutlar, kişi başına yalnızca 4.6 metrekare büyüklüğünde.

O şehirde yoksullar 'hücrede' yaşıyor!
Asya'da zenginliğin olduğu kadar eşitsizliğin de simgesi olan Hong Kong'da yoksulların yaşadığı evler, cezaevi hücrelerinden daha küçük.

Dünyanın en zengin şehirlerinden biri olan Hong Kong aynı zamanda ekonomik eşitsizliğin de başkentlerinden biri.



Hücrelerden daha küçük


Yapılan yeni bir araştırmaya göre Çin’in özerk bölgesi Hong Kong’da yoksulların evleri kentin yüksek güvenlikli cezaevlerindeki mahkumların hücrelerinden daha küçük.

Yoksul bir mahallede 204 aileyle yapılan bir araştırmaya göre bu ailelerin yaşadığı evler kişi başına yalnızca 4.6 metrekare büyüklüğünde. Bu rakam, ortalama park yeri büyüklüğünün yarısına tekabül ediyor.

Hong Kong, dünyanın en pahalı konut piyasasına sahip şehir. Ortalama bir yurttaşın konut alabilmesi için 18 yıllık maaşının tamamını biriktirmesi gerekiyor.  Barınma maliyeti son yıllarda Çin’in emlak piyasası yatırımlarıyla iyice arttı.

200 bin kişi o dairelerde



2016 yılındaki bir hükümet raporuna göre yaklaşık 200 bin kişi bölünmüş dairelerde yaşamını sürdürüyor.

Ailelerin yüzde 65’inden fazlası 7 ila 13 metrekarelik evlerde yaşıyor. Bu evlerin yasa dışı şekilde bina teraslarına inşa edilen gecekondulardan 2 odalı dairelerin bölünmesiyle oluşturulan penceresiz odalara kadar farklılık gösterdiği belirtildi. Hong Kong’un meşum “tabut evleri” medyada daha çok dikkat çekerken bölünmüş dairelerin ise çok sayıda ailenin gerçek durumunu yansıttığı söyleniyor.

'Çin'deki ev daha büyüktü'

The Guardian gazetesindeyer alan habere göre 5 yıl önce daha iyi bir iş ve kızı için eğitim imkanı amacıyla Çin’den Hong Kong’a gelen Liu Cheung-wai, “Paramız ancak buna yetiyor. Bizim gibi Hong Kong’a yeni gelen birçok kişi böyle dairelerde kalıyor. Ama aradan bu kadar yıl geçtikten sonra hala bu dairede kalacağımızı tahmin etmezdim” diye konuştu.

Liu Cheung-wai’nin ailesi yaklaşık 20 metrekare büyüklükte bir evde yaşamını sürdürüyor. Liu, Çin’e bağlı Guangdong’daki eski evinin 4 odalı ve mutfaklı olduğunu belirterek: “O zaman daha çok alanımız vardı.” diyor.

150 bin aile ev için sırada

Hong Kong’daki bu araştırma, ülkenin ilk kadın lideri Carrie Lam’in hükümetin inşa etmesi gereken karşılanabilir dairelerin sayısına dair açıkladığı 44 bin rakamı için özür dilemesinin ardından geldi. Lam, bu rakamın yeterli olmadığına yönelik bir itirafta bulunmuştu. Hong Kong’da 150 bin ailenin devletin inşa edeceği karşılanabilir daireler için sırada olduğu belirtiliyor.