İnşaat
23 Mayıs 2014 08:56 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:05

O kuleye suç duyurusu!

Soma Holding'in İstanbul Maslak'ta yaptığı Türkiye'nin en yüksek ikinci binası Spine Tower'da 'kaçak bölümlerin iskân edildiği' ve 'projeye aykırı rant sağlandığı' gerekçesiyle Soma Holding yetkilileri ile suça göz yuman yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

O kuleye suç duyurusu!
Şu an itibarıyla inşaatın devam ettiği görülen Spine Towers arazisinin imarının değiştirilmesinin ardından vatandaşlar plan tadilatının değiştirilmesi için başvurmuş ancak bu kabul edilmemişti. Ardından da planın iptali için dava açılmıştı. Aradan 4 yıl geçmesine karşın hukuki süreç sonuçlanmadı.

Soma Holding'in İstanbul Maslak'ta yaptığı Türkiye'nin en yüksek ikinci binası Spine Tower'da 'kaçak bölümlerin iskân edildiği' ve 'projeye aykırı rant sağlandığı' gerekçesiyle Soma Holding yetkilileri ile suça göz yuman yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunuldu. İ

stanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclis Üyesi Hüseyin Sağ'ın dün Çağlayan Adliyesi'ne verdiği şikâyet dilekçesinde, şüpheli olarak, Soma Holding yetkilileri ile Spine Tower'da kaçak ve imara aykırı yapılara göz yumanlar gösterildi. Sabah gazetesinin haberine göre Soma Holding şirketi Tilaga İnşaat'ın yaptığı 191 metrelik kulede hem ticaret hem de konut alanlarının tamamlanmadan iskân edildiği ortaya çıktı. Eskiden Şişli'ye bağlı olan şimdi ise Sarıyer'e geçen Ayazağa Mahallesi'ndeki Rant Kulesi'yle ilgili Sağ'ın yaptığı suç duyurusunda şu görüşlere yer verildi: "TCK'nın 184. maddesinde anlamını bulan imar kirliliği suçu işlenirken, diğer yandan da bu duruma göz yuman onaylı projesine uygun olmadığı halde söz konusu binanın yapılıp, bu şekilde imara aykırı olarak bitirilip iskana hazır hale getirilmesine göz yuman kamu görevlileri, görevi kötüye kullanma suçu işlemişlerdir" denildi.

KULEYE ACELE İSKAN
Metrekaresi 12 bin dolardan satılan Spine Tower'da ticaret alanlarıyla ilgili itfaiye raporu ile kesin kabulün yanı sıra konut olarak inşaa edilen alanların da bitmediği belirlendi. Yetkililer, "Bitmeyen binanın iskân edilmesi anlaşılır bir durum değil. Maslak, Ayazağa ve Huzur mahalleleri Sarıyer Belediyesi'ne bağlandı. Bitmemiş binalar acele iskaâ ediliyor. Örneğin, Maslak'ta kaba inşaatı henüz tamamlanmış Alsar şirketinin yaptığı kule iskân edildi. Büyükşehir İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı bu tip inşaatlara göz yumarken, küçük proje yapan işadamlarının binalarına 24 saat zabıta dikiyorlar" diyerek işlemin hukuksuz olduğuna vurgu yapıldı. Öte yandan Şişli Belediyesi'nin Kasım 2013'te iskân verdiği binayla ilgili ayrıca İBB Meclisi'ne haziranda önerge verilerek bilirkişi isteneceği öğrenildi.

"YETKİ SARIYER'DE OLMALI"
Hüseyin Sağ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde yapılan planda müdürlüklerin karşı görüşlerine itibar edilmeden oy çokluğuyla geçen rant kulesinde sorumluların mutlaka yargı önüne çıkması gerektiğini belirtti. Sağ, "Soma faciasının baş aktörü Alp Gürkan'ın Maslak'ta inşa ettiği ve 27 kat fazla imar verildiği ortaya çıkan 191 metrelik Spine Tower için suç duyurusunda bulundum" dedi. İnşaatı denetlemekle görevli olan tüm kamu görevlilerinin suça ortak olduğunu söyleyen Sağ, "Ayrıca 4 ay önce inşaat tamamlanmadan iskân edilmiş. İskân yetkisi Sarıyer Belediyesi'nde. Bu ne acele" diye konuştu.