Konut Haberleri
07 Şub 2021 14:12 Son Güncelleme: 07 Şub 2021 14:26

O iki ülkenin emeklileri ikinci baharları için Türkiye'den ev alıyor

Türkiye'de yabancıların konut alımlarında emeklilerin yeri de dikkat çekiyor. Yapılan araştırmaya göre iki ülke var ki emeklileri her geçen yıl Türkiye'yi daha çok seviyor ve yerleşiyor.

O iki ülkenin emeklileri ikinci baharları için Türkiye'den ev alıyor

Konforlu bir hayat yaşamak isteyen yabancı vatandaşların gayrimenkulde tercihi Türkiye oldu. Son yıllarda özellikle İngiliz ve Rus emekli vatandaşların Türkiye'den konut satın alımları arttı.

Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GIGDER) Ve AGS Global is birliğiyle bu yıl ilk kez hazırlanan "Yurt Dışı Yatırımcı Tutum ve Davranış Araştırması' çarpıcı sonuçları ortaya çıkardı.

Yeni Şafak gazetesindeki habere göre İngiliz ve Rus emekliler yeni hayatlarında Türkiye'de yaşamak için konut satın alıyor.

48 farklı ülkeden Türkiye'nin 12 şehrinde son yıllarda gayrimenkul yatırım geçmişi olan, toplam 410 uluslararası yatırımcıyla 8 dilde gerçekleştirilen araştırmaya göre yabancıların yüzde 45'i yatırım yüzde 30.5'i kısa süreli tatil amaçlı, yüzde 25'i kalite hayat, yüzde 2'si vatandaşlık için yatırım yapmış durumda.

Emeklilik ve kalıcı hayat için Türkiye'yi tercih eden ülkelerde ise İngilizler öne çıkıyor. Son yıllarda Türkiye'den ev alan İngilizlerin yüzde 51'i kalıcı bir hayata başlamak için, yüzde 25'i ise emeklilik için Türkiye'den ev aldı. Kalıcı bir hayat için ev alanlar arasında İngilizleri yüzde 46 ile İranlılar, yüzde 41 ile Ruslar, yüzde 31 de Ürdünlüler ve yüzde 28 ile Almanlar izledi. 

EN ÖNEMLİ KRİTER SAĞLIK

Daha önce sadece kısa süreli tatiller için konut edinmek isteyen yabancıya son yıllarda sağlık alanda yaptığı yatırımlar ve pandemi dönemindeki başarılar da yabancının konut alımında etkili oldu. Türkiye'den konut alan Rusların yüzde 35.3 emeklilik yüzde 23,5 sağlık nedeniyle gayrimenkul edindi. Ev sahibi olan Almanların da yüzde 32'si emeklilik için tercihini Türkiye'den yana kullandı. Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GIGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, Türkiye'de gayrimenkul alan yatırımcıların yüzde 92.7'sinin taşınmazı elinde tuttuğunu söyledi.

380 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

Akbal, dünyada uluslararası gayrimenkul pazarının 330-380 milyar dolar aralığında olduğunun tahmin edildiğini de aktardı. Türkiye'de yabancıya konut yatmadan elde edilen rakam 2019 da 6.8 milyar dolar olarak gerçekleşti Yabancıya yıllık gayrimenkul satış tutarının ABD’de 150 milyar dolar, İngiltere’de 50 milyar sterlin. İspanya’da 12-15 milyar avro civarında olduğunu aktaran Akbal, araştırmada. İngiltere’yi hem rakip hem ilham veren bir pazar olarak oldukça detaylı bir şekilde ele aldıklarını vurguladı.