Konut Haberleri
18 Haz 2018 18:21 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:51

Nef'in milyarlık İzmir planı

Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, ilk kez İzmir’e fizibilitesi 1,1 milyar lirayı aşan 3 proje ile gireceğini açıkladı.

Nef'in milyarlık İzmir planı
Nef, konut piyasası hareketlenen İzmir'de milyar lirayı aşan projeye hazırlanıyor.

Bloomberg’e konuşan, Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, ilk kez İzmir’e fizibilitesi 1,1 milyar lirayı aşan 3 proje ile gireceğini açıkladı. Projelerden ikisinin şehir merkezinde yer alacak rezidanslardan oluştuğunu belirten Timur 2019 yazında Alaçatı’ya bir proje ile gireceklerini açıkladı.

Erden Timur İzmir’deki pozitif trendin süreceğini tahmin ediyor. İzmir’i iki yılı aşkın sürede incelediklerini belirten Timur "Yurtdışındaki yerleşiklerden de göç alan bir yer. Bu nitelikli bir göç ve konut talebi doğuruyor. Bu trend devam edecek" diyor.

MEVDUAT FAİZLERİ HIZ KESMİYORMEVDUAT FAİZLERİ HIZ KESMİYOR 

Nef, şirket borcunun yüzde 38’ine yükselen döviz borcuna karşılık ise finansal enstrümanlar yerine dövizle satış yapılan pazarlara odaklanmayı tercih ediyor. Dövizle borçlanmayı doğru bulmadığını belirten Timur "Sektörde hard currency imkanı var. Boğaz hattı, Bodrum gibi yerler döviz ile satılıyor. Dövizli satışlarımızın yarısını ilk 5 ayda gerçekleştirdik. Hatta biraz üzerindeyiz. Döviz gelirlerinin toplam gelire oranının yıl içindeki ortalaması ile ilgili hedefimiz yüzde 30’un üstü. Bodrum’da satışa konu ciddi envanterimiz var" diyerek hedge yerine döviz gelirine odaklanacağını belirtiyor.

HALKA ARZ PLANI

Şirketin döviz geliri elde edeceği bir başka pazar ise yurtdışı pazarı. Kasım 2017’de Nef Global’i kurarak yurtdışındaki geliştiricilerle görüşmeye başlayan Nef hem Türkiye hem global birimi için halka arz hedefine sahip. Erden Timur, Türkiye’nin ekonomik durumuna bağlı olarak İstanbul’da iki yıl içinde halka arz gerçekleştirmek istediklerini belirtirken gayrimenkul yatırım ortaklığı modeline ise şimdilik soğuk bakıyor. GYO’ların vergi avantajının önemli olduğunu belirten Timur "Ancak GYO’lar ciddi iskontoda. Biz bu iskontoyu haketmiyoruz. Yurtdışında halka arz yaptığımız zaman buradaki fiyatlamamız gösterge olacak. İskonto olmazsa elbette GYO’yu tercih ederiz. Ancak olmazsa Yatırım AŞ ile halka arzı tercih ederiz" diyor.

DÜŞEN TÜRK HİSSELERİNE REKOR FON GİRİŞİ DÜŞEN TÜRK HİSSELERİNE REKOR FON GİRİŞİ 

Nef’in yurtdışında halka arzı ise global iş modelinin büyümesine bağlı olacak. Erden Timur’un kafasında ise franchise modeli var. Şirket yurt dışındaki 62 geliştiriciye kişiye özel kullanım alanlarını ifade eden ‘fold home’ konseptini anlattı. Timur, New York’ta 4 geliştirici ile görüştüklerini belirtirken "Know-how’ımız evin Uber’i gibi. Modelimiz her şehirde birden fazla ortakla girmek. McDonald’s gibi ‘procurement cost’ olacak. Üçüncü senenin sonunda global modelin parça parça gerçekleştiği yerler olacak. Hangi ülkede tüketici tarafında popüler olursa orada halka arz olacak" dedi.

STRATEJİK ORTAKLIĞA AÇIK

Ancak Timur Nef Global’in franchise modelinin başarılı olması için stratejik ortaklığın gerekliliğini kabul ediyor. Timur franchise modelini doğru oturtmak için franchise yönetimi tecrübesinde sahip ortakların gerektiğini belirtiyor. Stratejik ortaklığa açık olduklarını belirten Timur "Hisse alımı için görüşenler var. Bir iki tane yatırım bankası, başka ortaklıklar, matchmaking için gelen gruplar var, ‘pre-ipo düşünmez miydiniz’ diye gelenler de var. Bir iki sene içinde dünyada projeler başladığı zaman daha kolay olacak. Türkiye’de de stratejik ortaklığa açığız. Görüşme aşamasındayız" diye konuştu. 
ETİKETLER
#izmir #nef #erden timur