Konut Haberleri
23 Haz 2017 09:06 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:15

Nakit cepte kaldı! Vatandaş senetle ev aldı

2016 yılında yapılan büyük kampanyalarla birlikte milyonlarca vatandaş ev sahibi oldu. Müteahhitlerin sağladığı uzun vadeli düşük faizli modeller konut alıcılarını firmaların senetli satışlarına yönlendirdi.

Nakit cepte kaldı! Vatandaş senetle ev aldı
Gayrimenkul sektörü 2016 yılını rekorla kapattı ve 2017 yılında da büyümeyi sürdürdü. 2017’nin ilk üç ayında satışlar yüzde 7 artarak 325 bin konuta gelirken, yıl sonunda ise bu oranın 1.5 milyona çıkması bekleniyor.

Emlak Konut GYO ve GYODER’in başlattığı uzun vadeli ve düşük faizli kampanyalar ile devletin konut piyasasına yönelik olumlu yönde etki eden bazı düzenleme ve teşvikler de, alım satımlarda hareketliliğe yol açtı.

TEŞVİKLER SEKTÖRÜ CANLANDIRDI

2017 yılında yabancıların konut edinmesi ve vatandaşlık hakkı verilmesine ilişkin düzenlemeler, ‘150 metrekareden büyük konutların KDV oranlarının yüzde 8’e indirilmesi ile ilgili düzenlemenin 30 Eylül 2017’ye kadar uzatılması’, ‘Tapu harcının 30 Eylül 2017’ye kadar geçerli olmak üzere binde 20’den binde 15’e düşürülmesi’ gibi teşviklerin verilmesi, gayrimenkul sektörünün gelişimini hızlandıran yasal düzenlemeler oldu.

SENETLE ALIM YÜZDE 56

REIDIN’in verilerine göre 2016’nın ilk çeyreğinde konut kredisi faiz oranlarının düşük seviyede olması
bu dönemde alınan konutların neredeyse yüzde 40’lık bölümünün banka kredisiyle (ipotekli) satılmasını sağlarken, senetli satışların oranı ise yüzde 30’lar seviyesinde kaldı. 2017’de ise geliştirici firmaların başlatılan kampanyalarla alıcılara kendi finansman modelleriyle faizsiz uzun vadeli seçenekler sunması senetle yapılan satışların mayısta 9 puan artarak yüzde 56 gibi yüksek bir rakama geldi. Senetli satışlar tarihi zirveyi ise yüzde 61’lik rakamla 2016’nın Kasım ayında yakalamıştı. Peşin parayla yapılan alımlar ise son 1.5 yılın en düşük seviyesine nisan ve mayıs ayında geldi.Mayıs ayında peşin alımlar yüzde 15 olarak gerçekleşti.

KONUT TALEBİ SÜRECEK

Yıllık ortalama 1 milyon adet konutun el değiştirdiği ve 650 bin adet yeni konut ihtiyacının devam ettiği Türkiye’de, köyden kente göç devam ediyor. Türkiye’de, kentleşme oranı yüzde 78 ve buna bağlı nüfus 60 milyon civarında. 2023 yılına kadar kente göçün devam etmesi ve kentleşme oranının yüzde 84’lerin üzerine çıkması bekleniyor. Buna göre kentleşen nüfusun 2023 yılında 71 milyon olması öngörülüyor. Bu göç kaynaklı kentleşme ve konut sahipliği oranının düşük olması nedeniyle 2025’e kadar göç alan şehirlerde konut talebinin devam etmesi bekleniyor.

YABANCIYA VATANDAŞLIK

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Feyzullah Yetgin’de , “Gayrimenkulü, ülkemizin önemli bir ihracat kalemi olarak görmeliyiz. Yabancı bireysel ve kurumsal yatırımcının talep ve beklentilerini doğru okuyarak, bu beklentilere uygun farklı projeler üretmenin yanı sıra ürün çeşitliliğini de artırmalıyız. 1 milyon dolarlık konut alan yabancı yatırımcıya vatandaşlık hakkı tanınması, sektörümüz adına önemli bir adım. Ancak bu oran, gelişmiş ülkelerde bizim sunduğumuz rakamın altında. Yabancı yatırımcının talebini artırmak için bu rakamın aşağı çekilmesi, hatta oranların bölge bölge değişmesi sektörümüze ivme kazandıracaktır. Vatandaşlık hakkının yanı sıra başka teşvikler de devreye girebilir.