Konut Haberleri
11 Mayıs 2016 13:00 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:19

Muvafakatname nedir? Hangi durumlarda istenir?

Muvafakatname nedir? Hangi durumlarda gerekli olur? Nereden temin edilir? İşte bu soruların cevabı...

Muvafakatname nedir? Hangi durumlarda istenir?
İşte muvafakatname nedir hangi durumlarda gerekli olur sorusunun yanıtı...

Herkes tarafından bilinmeyen bir kelime olan muvafakatname merciler tarafından istenen izin belgesi anlamına geliyor.

Yani, bireyin, şahsı dışında başka bir özel veya tüzel kişiyi, üzerindeki haklar ve izinler kapsamında yetkilendirilmesini sağlayan ve söz konusu şahsın özel bir kabul, yetki ya da izin belgesini ifade etmektedir.

Bir emlak ve gayrimenkul terimi olarak muvafakatname, Türk Medeni Kanunu kapsamında, bir kişinin yaşadığı evi satmak istediği zaman eşinden kesinlikle alınması gereken, iznin alınmaması durumunda taşınmaz satışını geçersiz kılan önemli bir belge olarak karşımıza çıkıyor.

Peki muvafakatname nereden alınır?

Muvafakatname, noterlerden alınabilir. Buna ek olarak, halihazırda bulunan bir muvafakatname yine noterlerde düzenlenebilir.

Bu belge hangi durumlarda gerekli olur

Noterlerden temin edinilen muvafakatname genellikle aşağıdaki durumlarda ilgili kurumlarca talep edilir :

 Evli olan birey, yaşadığı evi satmak istediğinde mutlaka eşinden muvafakatname alması gerekir. - 18 yaşın altında olanlar herhangi bir spor kulübünde, ilgili spor faaliyetlerini icra edebilmesi için ailesinin iznini içeren muvafakatname istenir.

- Miras yoluyla bir taşınmazın ya da taşıtın devir teslim işleminde devralan 18 yaşın altında ise muvafakatname istenir.

- Boşanmış ebeveynler, çocukları için pasaport almak istediğinde çocuğun velayetinin kimde olduğuna bakılmaksınızın muvafakatname şart koşulur. Peki, yukarıda sıralanan durumlar kapsamında talep edilen muvafakatname nasıl hazırlanır? Muvafakatname örneği nasıl bir belgedir? İşte yanıtı...