Konut Haberleri
17 Mayıs 2012 07:50 Son Güncelleme: 09 Oca 2019 23:26

Mütekabiliyet Yasası nedir?

Mütekabiliyet Yasası nedir?

42 Ülke vatandaşı daha Türkiye'den mülk edinebilecek. Yasa kimleri kapsıyor? Nasıl işliyor? İşte detaylar




Bugüne kadar 42 ülke vatandaşının Türkiye'den mülk edinmesini engelleyen yasa, Mütekabiliyet Yasası ile birlikte ortadan kalkacak. Libya, Suriye, Sudi Arabistan, Katar, Birleşik Araş Emirlikleri, Türki Cumhuriyetler gibi ülkeler yasa ile birlikte Türkiye'den mülk sahibi olabilecek.

Yabancıya konut satışına imkân tanıyan yasaya göre; 


Ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde, Bakanlar Kurulu'nca belirlenen ülkelerin vatandaşı olan yabancı kişiler Türkiye'de taşınmaz edinebilecek.

Yabancıların edinebilecekleri taşınmazlar ve sınırlı ayni hakların toplam alanı, özel mülkiyete konu alanlar için ilçe yüzölçümünün yüzde 10'unu, ülke genelinde ise kişi başına 30 hektarı geçemeyecek. Bakanlar Kurulu, 30 hektarı 2 katına çıkarabilecek. Daha önce, yabancıların ülke genelinde alabileceği taşınmazların toplam yüzölçümü, 2,5 hektarı geçemiyordu.

Yabancı ülkelerdeki ticaret şirketleri, ancak özel kanun hükümleri çerçevesinde taşınmaz ve sınırlı ayni hak elde edebilecek. Yabancılar ile yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan ticaret şirketleri dışındakiler, Türkiye'de taşınmaz edinemeyecek ve lehlerine sınırlı ayni hak tesis edilemeyecek.

Bakanlar Kurulu, yabancılar ile kendi ülkelerindeki kanunlara göre kurulan yabancı ticaret şirketlerinin taşınmaz ve ayni hak edinebilecekleri yerleri; ülke, kişi, coğrafi bölge, süre, sayı, oran, tür, nitelik, yüzölçüm ve miktar olarak belirleyebilecek, sınırlandırabilecek, yasaklayabilecek.

TÜRKİYE YABANCIDAN NE BEKLİYOR?


TBMM Genel Kurulu'nda, yabancılara mülk satışına ilişkin kanun tasarısının kabul edilmesinden sonra şimdi gözler gayrimenkul sektörüne çevrildi. Heyecanla beklenen kanunun yürürlüğe girmesine sıcak bakan sektörün aktörleri mütekabiliyet yasasını değerlendirdi.

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz 


"Konut stoğu yabancıyla buluşacak"


Yabancının ülkemizde gayrimenkul edinmesini sağlayan, karşılıklılık ilkesinin yasalaşması gayrimenkul sektörü için son derece önemli bir adımdır. Yabancı yatırımcı ülkemizden mülk edindikçe hem kaynak sıkıntısı çeken ekonomimiz rahatlayacak. Hem de yabancılara ülkemizi yakından tanıtma şansı bulacağız. Burada yatırım yapan yabancı uyruklu vatanadaşlar beraberlerinde ailelerini, ilerleyen süreçte dostlarını akrabalarını da ülkemize getirecekler. Onlar yaşadıkça iş kuracaklar, istihdam sağlayacaklar ve ülkeye önemli miktarda döviz girdisi sağlanacak. Eşi dostu yanına gelip gittikçe, doğal güzelliklerimizi ve Türk insanının konuseverliğini yakından tanıma şansı bulacaklar. Ülkemize getirdikleri para örneğin kentsel dönüşümde kullanılırsa çok önemli bir kaynak olur. Özellikle başta İstranbul olmak üzere Ege ve Güney ile ilgileniyorlar ve deniz gören lokasyonlara ilgi gösteriyorlar. Bu da mevcut konut stokumuzun yabancı alıcıyla buluşması anlamına gelir. Globalleşme yolunda önemli bir adımdır.

Teknik Yapı Holding Başkanı / İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım


"Sektörün mevsimsellik özelliği değişecektir"


Mütekabiliyet yasasının Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmasıyla birlikte yürürlüğe girmesi,

gayrimenkul sektörün mevsimsellik özelliğine yeni bir oluşum kazandıracaktır. Bilindiği gibi konut satışları genelde tatil döneminde ivme kaybeder ve okulların başlamasıyla birlikte önceki trendine geri dönerdi. Mütekabiliyet yasasının devreye girmesiyle birlikte yurtiçi alıcıların yerine yabancı alıcıların gelmesi söz konusu olacaktır. Bu durum, ikinci çeyrekte artışa geçen konut satışlarını hız kesmeden devam etmesine neden olacaktır. Mütekabiliyetin erken devreye girmesi, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda da elini güçlendirecektir. Mali sorunlarla boğuşan AB ülkelerinden gelecek yatırımcıların Türkiye'de bizzat bulunmaları, entegrasyon sürecini hızlandıracak ve Türkiye'nin AB için vazgeçilmez olduğunu bir kez daha gösterecektir.

Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya 


"Bu yasayla Türkiye markalaşacak"


Bu yasa ile yıllardır beklenen bir ilk gerçekleşecek ve yabancılara konut satışının önü açılacak, Türkiye ekonomisine büyük bir girdi sağlanacak, öte yandan da ekonominin lokomotif sektörü olan inşaat sektörünün de önü açılacak. Ayrıca bu yasa ile cari açık için de ciddi bir kaynak yaratılacaktır. Yasanın çıkması ile birlikte Türkiye uluslararası pazara açılan bir marka haline gelecek. Bu yasa, ülkemize ilgisi olan ve burada yaşamak ve yatırım yapmak isteyen birçok insan için yeni bir fırsat olacak. Türkiye, konumu, sahip olduğu güzellikler ve gelişmekte olan ekonomisi ile şu an dünyada yıldız haline geliyor. Bütün bu özellikler ülkemizin yabancılar tarafından ilgi görmesini sağlıyor. Küresel krize rağmen gelişmekte olan bir ekonomiye sahip ülkemizde yatırımlar yabancılara cazip geliyor. Yasa ile birlikte kapıları kırarcasına bir talep olacağını beklemiyoruz ama orta ve uzun vadede bu oranlarda artış olacaktır. Özellikle mütekabiliyet sonrası Ege, Akdeniz kıyıları ve özellikle İstanbul için önemli bir talep gelecektir. Konut fiyatlarında ise kısa sürede bu yasaya bağlı olarak bir fiyat artışı olacağını öngörmüyoruz. Orta ve uzun vadede yabancıların yatırım yoğunluğuna göre ise değişiklikler olabilir."