Güncel
08 Eki 2020 07:35 Son Güncelleme: 08 Eki 2020 09:24

Müteahhitlik sınıfı sayısı 9'dan 15'e yükseltildi

Özellikle 1999 depremi sonrası yıkılan binalarla birlikte gözlerin çevrildiği müteahhitlik alanında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kontrolü sıkı tutmak için yeni bir adım daha attı. Yayınlanan yönetmelikte değişikliğe gidilerek 9 olan müteahhit sınıf sayısı 15’e yükseltildi.

Müteahhitlik sınıfı sayısı 9'dan 15'e yükseltildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmelikte değişikliğe gidilerek 9 olan müteahhit sınıf sayısı 15’e yükseltildi.

Vatandaşların mağdur olmaması için müteahhitlik alanındaki kontroller arttırılıyor. Kimi zaman mali durumu yetersizliğinden vatandaşları mağdur eden, kimi zaman mevzuata uygun binalar inşa etmediği binaları çöken bu nedenle can kayıplarına neden olan 'çürük müteahhitlerin' elenmesi yeni bir adım daha atıldı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 9 olan müteahhit sınıf sayısı 15’e yükseltti. Yapılan yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre mevcut sınıflara B1, C1, D1, E1, F1, G1 ara grupları eklenerek müteahhitlik sınıf sayısı 15’e çıkarıldı. Böylece her bir müteahhit, sahip olduğu belgenin türüne göre belirlenen tutardaki yapım işlerini üstlenebilecek.

Örneğin B grubundaki bir müteahhit A grubu düzeyinde inşaat yapamayacak. A grubu olabilmesi için gerekli deneyimi kazanıp, teknik ve mali yeterliliğe sahip olduğunda başvurusunu yenileyecek.

Yönetmeliğin Yetki Belgesi başvurusu yapamayacaklar hükmünü düzenleyen 7. maddesinin a fıkrasında değişiklik yapıldı. Tasfiye halinde olan, konkordato ilan eden, işlerini askıya alan müteahhitlere yetki belgesi verilemeyeceği hükmü kaldırıldı.

Fıkrada sadece “İflas eden, işleri mahkeme tarafından yürütülen, iflası ilân edilen, alacaklılara karşı borçlarından dolayı mahkeme idaresi altında bulunan, ilgili mercilerce hileli iflas ettiğine karar verilen” hükmü kaldı.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı ve TOBB İnşaat Müteahhitleri Meclis Başkanı Tahir Tellioğlu, müteahhit sınıflandırılmasını kendilerinin istediğini belirterek, şunları söyledi: “60 bin civarında müteahhit yetki belgesi aldı, bunun 40 binini hiç bir vasıf barındırmayan H grubu oluşturuyor. 5-10 projede bin konut yapan meslektaşlarımızın yeni sistemde 50 konut yapmalarına bile izin verilmiyor. Bu şartlarda, kentsel dönüşümün özel sektör desteğiyle yapılması mümkün değildir.”