Güncel
19 Oca 2021 17:18 Son Güncelleme: 19 Oca 2021 18:13

Müteahhitler pandemi dinlemedi! Yurt dışında 14.4 milyar dolarlık proje üstlendiler

Türk müteahhitleri, Covid-19 pandemisi nedeniyle tüm dünyada zor geçen 2020 yılında yurtdışında 14.4 milyar dolarlık proje üstlendi.

Müteahhitler pandemi dinlemedi! Yurt dışında 14.4 milyar dolarlık proje üstlendiler

Türk müteahhitlik sektörü pandemiye rağmen 2020 yılında yurt dışında 14.4 milyar dolarlık proje üstlendi. Sektörün geçtiğimiz yıl en çok proje üstlendiği ülke 4,6 milyar dolar ile yeniden Rusya oldu.

İnşaat sektörü için önem taşıyan büyük pazarlar Batı Avrupa ve ABD'yi hedefleyen Türk müteahhitleri firma satın alımı, yerel firma kurulumları ve iştirakler gibi yeni yöntemlerle de bu pazarlarda tutunmaya çalışıyor.

Sektörün 2020 yılı yurtdışı performansı ve 2021 yılı vizyonu ile hedefleri, Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) ev sahipliğinde ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan katılımıyla, TMB Başkanı Mithat Yenigün ile Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TürkMMMB) Başkan Yardımcısı İrfan Aker’in yer aldığı “2020 yılı Yurtdışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetleri Değerlendirme Toplantısı”nda ele alındı. 

HEDEFİ AŞMAK İÇİN FİNANSMAN TEMİNİ ŞART

TMB Başkanı Mithat Yenigün toplantıdaki konuşmasında yurtdışında salgın nedeniyle 20 milyar dolarlık yıllık yeni proje hedefi yakalanamamış olsa da mevcut koşullarda ulaşılan düzeyi de başarı olarak kabul ettiklerini söyledi. 

Küresel pazarda belirsizliklerin devam ettiğini anlatan Yenigün, 2020’den daha umutlu olduklarını belirterek "2021 yılı hedefimiz ilk aşamada yıllık yeni proje tutarında 20 milyar dolar seviyesini tekrar yakalamak... Finansman temini konusunda somut gelişmeler olması halinde bu seviyeyi de aşabileceğimize inanıyoruz. Sonraki yıllara ilişkin hedefimiz ise yılda 50 milyar dolar tutarında yeni iş üstlenmek olacak” diye konuştu. 

Türk Eximbank, bankacılık sektörü, uluslararası kurum ve kuruluşlarla yakın işbirliği içinde çalıştıklarını kaydeden Yenigün, şöyle devam etti: “Ayrıca, Afrika ve Asya Kalkınma Bankaları, İslam Kalkınma Bankası gibi çok taraflı kalkınma bankaları ve diğer ülke ihracat kredi kuruluşları ile de temastayız. Üçüncü ülkelerde işbirliği kapsamında özellikle Japonya, Güney Kore ve ABD ile güç birliği arayışı içindeyiz” 

KÖRFEZDEKİ HAKSIZ UYGULAMALARA KARŞI DESTEK 

Mithat Yenigün, hükümetin desteği ile Libya’da yaşanan sorunların çözüm sürecinin devam ettiğinden bahsederek, son dönemde Türkiye’ye yönelik olumsuz algı nedeniyle sektöre Körfez’de özellikle Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerinde yapılan haksız uygulamaların giderilmesi için de desteğe ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

124 ÜLKEDE 2 BİN 197 PROJE

Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TürkMMMB) Başkan Yardımcısı İrfan Aker, Türk mühendislik, müşavirlik ve mimarlık firmaları olarak 2020 yılı itibarıyla 124 ülkede, 2 bin 197 projenin planlamadan inşaat kontrolü ve işletmeye alma gibi çeşitli aşamalarında, her coğrafyada toplam 2.6 milyar ABD Doları tutarında hizmet sağladıklarını söyledi. 

Aker, şu açıklamalarda bulundu: “Son yıllarda, yurt dışında sözleşme bedeli 100‐150 milyon dolar olan mühendislik ve müşavirlik işlerinde de yer almayı başarmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ülkemizdeki enerji, ulaştırma, su, çevre, bina gibi birçok alandaki proje çeşitliliği ve imkânları sayesinde, firmalarımızın master plan, fizibilite, tasarım, ihale dokümanlarının hazırlanması, ihale süreci, inşaat kontrolü ve işletmeye alma hizmetlerinde engin tecrübe ve bilgi sahibi olmuş, ayrıca yap - işlet - devret ve kamu - özel işbirliği modeliyle de, firmalarımızda küçümsenmeyecek bir bilgi birikimi oluşmuştur. Ülkemizdeki büyük ölçekli projelerden sağladığımız tecrübeler, iş bitirmeler ve referanslar, bizlerin yurtdışındaki ihalelerde, teknik yeterlilik yönünden çoğu zaman Avrupa ve Amerikan mühendislik/müşavirlik firmalarının önünde yer almamızı bir başka deyişle onlardan daha yüksek teknik puan almamızı sağlamaktadır. Bu bizlere kalite - fiyat kombinasyonunun uygulandığı ihalelerde avantaj sağlamaktadır.”