Konut Haberleri
24 Tem 2018 11:17 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:54

"Müteahhitler için zor bir 6 ay oldu"l

Gölcü Mimarlık ve İnşaat Genel Müdürü Hüseyin Gölcü, 2018 yılı ilk 6 aylık bölümü özelinde gayrimenkul sektörünü yorumladı.

"Müteahhitler için zor bir 6 ay oldu"l
2018 yılı için gayrimenkul satış türünde kredili satışlardaki düşüşe işaret eden Hüseyin Gölcü, “2018 yılı ilk 6 aylık bölümünde gerçekleşen konut satışlarına baktığımızda; kredili satışlarda 44 bin düşüş olduğunu görüyoruz. İki yılın kredili satışlarındaki bu fark “diğer satış” kategorisinde aynı oranda artış göstermiş durumda. Satışı krediye bağlı olan müteahhit, ürettiği konutu satabilmek için kendi ödeme alternatiflerini geliştirmek durumunda kalıyor. Bunun en önemli yansımasının senetli satış olduğunu görüyoruz. Konut satışında istikrar sağlanması, kredi oranlarının orta gelir grubunu konut alımına yönlendirecek seviyelere inmesiyle mümkün olacaktır.” dedi.

Kredi kampanyası kaybı önledi

Mayıs başında kamu bankalarının konut kredilerini 0,98 oranlarına çekmesinin satışlara yansımasını değerlendiren Hüseyin Gölcü, “ Mayıs’ta başlayan ve 30 Haziran tarihine kadar devam eden 0,98 oranlı konut kredi faiz oranları, piyasaya elbette olumlu yansıdı. Yılın ilk 4 aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre düşüş gösteren konut satışları Mayıs ve Haziran aylarında artış kaydetti. Bu artışın sektör paydaşları açısından önemi yadsınamaz elbette ama bu geçici indirimin afaki bir yükseliş sağlamadığını da belirtmekte yarar var. Satışlar sadece pansuman oldu diyebiliriz.” yorumunda bulundu.

KDV Tapu Harcı indirimi devam ediyor

Gayrimenkul sektöründe sağlanan teşviklerden kdv ve tapu harcı indiriminin 31 Ekim 2018 tarihine kadar devam ettiğini vurgulayan Gölcü, inşaatçıların kazandığı kdv avantajının rakamlara yansımasından ve tapu harcındaki indirimden yararlanmak için vatandaşın 3 aylık bir zamanı olduğunun altını çizdi.

Murat Kurum’un Bakanlığı

Seçimlerden sonra açıklanan yeni kabinede, Emlak Konut GYO Genel Müdürlüğü görevini yürüten Murat Kurum’un, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na getirilmesini takdir ettiğini belirten Hüseyin Gölcü; ilgili bir kamu kurumu başkanı olan, sektörün bütün dinamiklerine ve sorunlarına hakim olan Murat Kurum’un, piyasa için olumlu beklenti yarattığını söyledi.

ETİKETLER
#Kredi #müteahhit