Güncel
14 Eki 2020 18:16 Son Güncelleme: 14 Eki 2020 18:34

MÜSİAD Akıllı Tarım Kent Projesi ile 3 bin kişiye kırsal şehir hayatı

MÜSİAD Akıllı Tarım Kent Projesi ile 3 bin kişiye kırsal şehir hayatı sunulacak. Projeyle 400 milyon liralık ticaret hacmi de hedefleniyor.

MÜSİAD Akıllı Tarım Kent Projesi ile 3 bin kişiye kırsal şehir hayatı

MÜSİAD Akıllı Tarım Kent Projesi ile köyden kente göçü tersine çevirmek için hayata geçiriliyor. Projenin tanıtımı Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin de katıldığı bir basın toplantısıyla yapıldı. 

Hedef, 'kırsal yaşamı şehir standartlarında yeniden yapılandırmayı hedefleyen bu proje kırsal yaşamı teşvik edebilmek adına geniş çaplı bir dönüşüm' olarak belirtiliyor.

3 BİN KİŞİYE KIRSAL ŞEHİR HAYATI

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaanise projeyle 400 milyon liralık ticaret hacmine ulaşılacağını söyledi. 500 aile, bin çalışan olmak üzere 3 bin kişiye kırsal şehir hayatı sunulacağını vurguladı. 

Türkiye 3 milyona yakın tarımsal işletmeye; 5 ila 5,5 milyon nüfus arasında değişen tarımsal istihdama ve beldeler dahil 36 binden fazla köy yerleşimine sahip.

Her dört kişiden biri kırsal alanda yaşıyor. Köylerden büyükşehirlere göçlerin devam ettiği Türkiye’de bu göçün durması için kırsal hayatı konforlu hale getirmek gerekiyor.

MÜSİAD kırsal alanda yaşam kalitesi yüksek ve sürdürülebilir bir ekosistem oluşturma amacıyla Akıllı Tarım Kent Projesi’ni hayata geçiriyor. 

5 BAŞLIKLI PROJE

Akıllı Tarım Kentler Projesi’nin beş ana başlığa sahip.

Dijital Akıllı Tarım Üretim Sistemi: Tarımda inovatif gelişmelerin, tarımsal meteoroloji, erken uyarı sistemi, sulama ve gübreleme otomasyonları, akıllı gübre yönetimi, hassas ilaçlama, izlenebilirlik yazılımları gibi tarımsal modernizasyon uygulamalarıyla çevre, teknoloji ve inovatif ilkelerinin Akıllı Tarım Kentlerde uygulanması planlanıyor. Kurulacak ekosistemde KOBİ ölçeğinde 250 işletme kurulması hedefleniyor.

Ortak Akıl Üretim Ekosistemi: Kırsaldaki en büyük sorun, ortak üretim kültürünün olmayışı. Akıllı Tarım Kentlerde en önemli kriterlerin başında beraber ortak çalışabilme ve beraber üretip kazancı adil bir şekilde paylaşma olgusu amaçlanıyor. Makine parkı, düve merkezi, kesimhane, yem ve ürün siloları, hayvan bakım merkezi gibi işletmeler ortak akıl üretim ekosisteminin altında kurulacak.

Yüksek Refah ve Yaşam Ekosistemi: Şehirde bulunan imkanlar ile kırsalda bulunan doğal yaşamı bir araya getiren ekosistem hedefleniyor. Şehirlerde aranan yüksek refah yanında kaliteli ve doğal yaşamı bir arada sunmak için müstakil ve bahçeli konutlar, eğitim kurumları, kafe ve lokantalar, AVM, spor salonu sinema ve tiyatroların da kırsalda kurulması amaçlanıyor.

Üreten ve Değiştiren Sosyal Ekosistem: Kırsalda yaşayanların kendilerini geliştirebilecek ve sosyalleşebilecek imkanları kısıtlı. Tarım Kent ile kişiler hem hobilerini yerine getirerek sosyalleşecekler hem de üretime katkı sunacaklar. Bu kapsamda el sanatları merkezi, resim ve müzik atölyeleri sürekli eğitim merkezleri kurulacak.

Ortak Akıl Yönetim Ekosistemi: Ekosistemin ortak akıl ve profesyoneller tarafından yönetilmesi planlanıyor.