Ekonomi
08 Ağu 2015 09:39 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:03

Müjde! Trafiğe göre uyandıran alarm yapıldı

ODTÜ Teknokent’te araştırmalar yapan Ankaref Genel Müdürü Erhan Binici, 40 milyar nesnenin yakında internet üzerinden birbirine uzaktan bağlanacağını söyledi.

Müjde! Trafiğe göre uyandıran alarm yapıldı
Binici, İETT’nin otobüsleri uzaktan kontrol ettiği IoT (nesnelerin interneti) teknolojisiyle cep telefonlarının uyandırma için kurulan alarmları trafik yoğunluğuna göre kendiliğinden ayarlayarak daha erken çalmasını sağlayacağını söyledi. Binici şöyle konuştu: “Örneğin, sabah saat 9’da uçağınız var ve siz alarmınızı 7’de uyanmak üzere kurup, uyudunuz. Havalimanına gideceğiniz yolda gece bir kaza olduğunda oranın yoğunluk bilgileri internet üzerinden cep telefonunuzla da paylaşılacak. Cep telefonunuz, trafik yoğunluğu nedeniyle uçağınıza geç kalmamanız için alarmı kendiliğinden 6’ya çekebilecek. Ya da aracınızla kaza yaptınız, IoT sayesinde sistem ambulansa kendiliğinden haber verecek, tansiyonunuzun yükseldiğini gören doktorunuz sizi arayarak yapmanız gerekenleri söyleyecek. Bu ve bunun gibi yüzlerce çözüm nesnelerin interneti ile günlük hayatımızın bir parçası olacak ve yaşam biçimimiz kökten değişecek.”

Türkiye’de IoT üzerine projeler hayata geçiren Ankaref Genel Müdürü Binici, nesnelerin internete bağlanıp, birbirleriyle bağlantı kurmasının giderek ucuzlayan sensörler ve çipler sayesinde her geçen gün daha geniş bir alana nüfuz edebileceğini söyledi. Evden ayrıldıktan kısa bir süre sonra “acaba kombiyi kapattım mı, ocağın altını açık unutmuş olabilir miyim, kapıyı kilitlemiş miydim” gibi soruların IoT teknolojisi ile hayatımızdan çıkacağını anlatan Binici, “Kombi, fırın, klima gibi hemen hemen tüm elektronik eşyalarımızın internet üzerinden cep telefonumuza bağlı olacağı bir teknolojide bu tür soru ve sorunlara yer yok. Nesnelerin interneti, istediğimiz zaman istediğimiz yerden eşyalarımızı kontrol edebileceğimiz, hatta gerekli durumda eşyalarımızın bizim yerimize düşünerek inisiyatif alabileceği bir dönemi getirecek. Bu yeni teknoloji günlük yaşamın pratikleşmesini sağlamakla kalmayacak aynı zamanda çok önemli bir maddi tasarrufun da kapılarını aralayacak” dedi.