Ekonomi
24 Haz 2014 14:34 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:19

Müjde! Kredi faizleri düşüyor!

Merkez Bankası, kritik kararını açıklayarak politika faizini 75 baz puan düşürdü. Uzmanlar bunun kredi faizlerine de yansıyacağını söyledi.

Müjde! Kredi faizleri düşüyor!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) uzun zamandır beklenen faiz kararını saat 14.00’te açıkladı. Politika faizini 9.5’tan 8.75’e indirdi. Yani Merkez Bankası faizleri 75 baz puan indirmiş oldu. 

Öte yandan gecelik borç verme faizi (koridorun üst bandı) yüzde 12 seviyesinde, gecelik borç alma faizi (koridorun alt bandı) yüzde 8 olarak kaldı.

Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faizi yüzde 11.5 seviyesinde.

Banka kredileri 0. 50 puan düşer

Odeabank Genel Müdür Yardımcısı Serkan Özcan, “Piyasa beklentisi genelde 50 baz puan seviyesindeydi. Merkez Bankası politika faizini 75 puan indirdi ancak diğerlerinden faiz koridoruna dokunmayarak temkinli duruşunu da sürdürdü.” dedi ve ekledi: “Merkez Bankası indiriminin  krediler yansımasının 0.50 puan düzeyinde olmasını bekliyorum. Bu durum ticari ve KOBİ kredilerinde ciddi bir hareketlenmeye neden olurken, tüketici kredilerinde de canlanma sağlar. Ancak  Merkez Bankası ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın  son dönemde odaklandığı konu, şirket ve işletmelerin ucuza finansman sağlamasıydı. Merkez Bankası’nın bu hamlesi buna imkan tanıdı… “   


Dolar indi

Merkez Bankası'nın faiz indirimi sonrasında dolar düştü. Bankalararası piyasada dolar 2,1273 liraya kadar geriledi. Karar öncesi dolar 2,13 seviyesinin üzerindeydi. Merkez Bankası politika faizini 75 baz puan indirerek yüzde 8,75'e çekti.