Konut Haberleri
09 Eyl 2014 07:46 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:48

Müfettişin işi zor

Heriş kazasıyla birlikte gündeme gelen denetimlerde, tartışma yaratacak bir düzenleme kapıda. Görevden alınan bürokratların aynı göreve iadesini ortadan kaldıran maddenin iş müfettişleri ve diğer denetim elemanlarını da kapsadığı ortaya çıktı.

Müfettişin işi zor
“Müfettişlik güvencesini” ortadan kaldıracağı belirtilen madde için, “Artık denetimler daha da tartışmalı hale gelecek, çünkü müfettişin rapor yazma özgürlüğü fiilen ortadan kaldırılıyor” değerlendirmesi yapılıyor. Denetim elemanlarının örgütlendiği Devlet Denetim Elemanları Derneği (DENETDE), düzenlemenin getireceği riskleri “Müfettişlik güvencesi fiilen ortadan kalkacak. Bu da denetim elemanlarında bulunması gereken fonksiyon bağımsızlığı sona erdirecek” olarak sıraladı. Dernek ayrıca fonksiyonel bağımsızlığın, “tarafsız, nesnel, hukuka uygun ve ön yargısız davranmayı, çıkar çatışmasından uzak durmayı ifade ettiğini” vurguladı.

İhmal olmadan bu kaza olmaz
Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, 32. kattan düşen ve 10 işçinin öldüğü asansör faciası ile ilgili olarak “İhmal olmadan bu tip kazalar olmaz” ifadelerini kullandı. İşlerinin yüzde 90’ını yurtdışında yaptıklarına değinen Ilıcak, “Yurtdışından çok ağır bir denetim mekanizması var. Türkiye’de de denetim ve yaptırımlar çok daha sıkı olmalı” diye konuştu. İstanbul Küçükyalı TED Rönesans Koleji’nin açılış töreninden sonra açıklamalarda bulunan Ilıcak, “Türkiye’de her önüne gelen müteahhitlik yapabiliyor. Bir lisansı bile yok. Türkiye’de yaptırımlar ağırlaştırılmalı. Bunun  dışında da şirketler de kendi içlerinde bir denetim mekanizması oluşturmalı ve işçileri eğitmeli. İş yaptığımız Rusya’da çok ciddi lisanslama sitemleri var. Suudi Arabistan’da yapılacak işin büyüklüğüne göre müteahhitlerin sınıflandırması yapılıyor. Türkiye’de de bazı şeylerin değişmesi  gerekiyor” dedi.