Konut Haberleri
04 Eyl 2012 23:06 Son Güncelleme: 09 Oca 2019 23:54

Moody's'in gözü cari açık finansmanında

Haziran ayında Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altına yükselten ve mali politikalarının geliştirilmesi durumunda kredi notunun yükseltilebileceğini açıklayan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, cari açık finansmanını mercek altına aldı.

Moody's'in gözü cari açık finansmanında

Avrupa'da derinleşen finans krizine rağmen haziran ayında Türkiye'nin kredi notunu bir kademe artırarak Ba2'den Ba1'e yükselten kuruluş, yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altına yükselttiği kredi notunun görünümünü pozitifte tutmuştu.

Carlson, “Türkiye'nin cari açığı ile ilgili riskler hem açığın büyüklüğü hem de nasıl finanse edildiğiyle ilgili. Bu yüzden, Moody's olarak sadece cari açığın büyüklüğünü değil, aynı zamanda doğrudan yatırımlar yoluyla finanse edilme derecesini de takip ediyoruz” dedi.

Cari açığın finansman kaynaklarının ve şeklinin önemini vurgulayan Carlson, “Doğrudan yatırımlar, portföy akışlarına kıyasla çok daha sağlam bir finansman kaynağı” ifadesini kullanarak, not artırımına dair beklentilere cevap verdi.

Moody's daha önce ülkenin karşı karşıya bulunduğu en büyük kredi riski olan cari işlemler açığı gibi dış dengesizlikleri çözme potansiyeline sahip politika adımlarının da not artırımında rol oynadığına dikkat çekmişti. Türkiye'nin cari işlemler hesabı açığı bu yılın ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre 13 milyar 685 milyon dolar azalarak 31 milyar 83 milyon dolara geriledi.

Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan ticaret verilerini değerlendiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, mevcut verilerin yıl sonunda cari işlemler açığında hedeflerin yakalanacağını gösterdiği yönünde açıklama yapmış ve “Cari açık/GSYİH oranının yüzde 7,7-7,8 civarına inmesini bekliyoruz. Dış ticaretimizdeki iyileşme cari açığın da kapanmaya devam edeceğinin bir göstergesi. Bir taraftan büyürken bir taraftan da cari açığımızı azaltıyoruz. Teşvik sisteminin etkilerinin yıl sonunda daha net görüleceğini düşünüyoruz. 2012 sonu ve 2013 başında yabancı yatırımlarda bir atak bekliyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Doğrudan yabancı yatırımlarda artış bekleniyor

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED)'in kısa bir süre önce sonuçlarını açıkladığı 2. Barometre Anketi'ne göre, araştırmaya katılan uluslararası yatırımcıların yüzde 53'ü Türkiye'ye 2012 yılında 15-20 milyar dolar arasında uluslararası doğrudan yatırım girişi olması yönünde bir beklentiyi ortaya koyuyor. YASED'in araştırmasına göre, Türkiye'de ekonomik büyümenin yavaşlayacağını öngören uluslararası yatırımcıların Türkiye için düşünceleri, Avrupa'da yaşanan finansal kriz ve bir biri ardına gelen banka ve ülke kurtarma operasyonlarına rağmen son derece olumlu. YASED üyeleri, uluslararası doğrudan yatırımlar için dünyadaki ekonomik ortamın daha kötüye gideceğini belirtirken, Türkiye'de ise iyileşme yaşanacağına inanıyor. Merkez Bankası'nın resmi verilerine göre ise, yurt dışında yerleşik kişilerin yurt içinde yaptıkları net yatırımları bu yıl, bir önceki yılın ocak-haziran dönemine göre, 1,4 milyar dolar artarak, 8,2 milyar dolara yükseldi.

Fitch cari açıkta olumlu görünümü kabul etti

En son ağustos ayında uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, yayınladığı bir raporla, Türk ekonomisinin sürdürülebilir büyümeye dönüş yolunda önemli bir gelişme kaydettiğini belirtirken ülkede cari açığın daraldığına ve enflasyonun düştüğüne vurgu yapmıştı. Piyasalar tarafından not artırım sinyali olarak da algılanan tespitlerin yanı sıra, “Türkiye'nin notu cari açığın azalması ve enflasyonun düşmesi durumunda yükselebilir” ifadesine de yer vermişti.
Avrupa'da gelişmiş ekonomileri not görünümlerini negatife çevirerek, kredi notlarının birbiri ardına aşağı yönlü revize eden Fitch, son beş çeyrekte ülkenin büyüme hızının azaldığına işaret etmişti.

Hürriyet