Sektörel
02 Eyl 2015 14:50 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:18

Mısır üreticisinin fiyat beklentisi sürüyor

Türkiye’nin mısır üretiminin yüzde 20’sinin karşılandığı Çukurova’da ’sarı altın’ olarak adlandırılan mısırın hasat şenliği yapıldı.

Mısır üreticisinin fiyat beklentisi sürüyor
Merkez Yüreğir İlçesi’ne bağlı Taşçı Köyü’nde üretici HASAN Kodal’ın tarlasında düzenlenen 2015 Mısır Hasat Şenliği’ne, Adana Valisi Mustafa Büyük, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek, Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütçü, Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Behçet Homurlu, Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği Başkanı Rint Akyüz, Yüreğir Kaymakamı Fatih Genel, mısır üreticileri ve davetliler katıldı.

Adana Ticaret Borsası, Adana Çiftçiler Birliği ve Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği’nin işbirliğiyle düzenlenen şenlikte konuşan Behçet Homurlu, mısır hasadının çiftçinin alın terinin ekonomik getiriye dönüştüğü günlerde yapıldığını söyledi. Homurlu, "Dünya mısır verim ortalamasında dekar başına yüzde 50’den fazla verim elde eden Çukurova çiftçisi elbette başarılıdır. Bu yıl tabiat şartları nedeniyle geçen yılki kadar yüksek verim alınamasa da çiftçilerimiz görevini layıkıyla yerine getirmişlerdir. Şimdi gözler pazar koşullarındadır. Arz-talep kanunu çok basit gözükse de yüzde yüz etkili bir ekonomik gerçektir. Bu vesile ile TMO’nun ovamızda depolar kiralayarak alım tedbirleri alması doğru bir karardır. TMO’nun hasadın süratle devam ettiği bu günlerde müdahale fiyatını açıklaması fiyatların olası düşme trendini önleyecektir"dedi.

MISIRDA ÜRETİM 3 KAT ARTTI

10-15 sene önce üretimin 2 milyon ton olduğunu vurgulayan Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği Başkanı Rint Akyüz ise, "Son yıllarda yaşanan ciddi verim artışının etkisiyle bu yıl 6.5 milyon ton rekolte bekliyoruz. Elde edilen 3 katı artış üretim başarısını ortaya çıkartıyor. Mısırdaki üretimine paralel olarak tüketimi de bu hızla artıyor. Bu tüketiminin 1.3 milyon ton rakamını nişasta sanayisi gerçekleştiriyor" diye konuştu.

Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Bilgiç ise Çukurova’da ’beyaz altın’ diye bilinen pamuğun maliyetinin yüksek oluşu nedeniyle çiftçinin artık ’sarı altın’ olarak adlandırılan mısıra yöneldiğini söyledi. Bilgiç, şöyle devam etti:

"Mısırın ana vatanı olan Türkiye’nin dışında kimse bu ürünü bilmezken bu bereketli topraklarda mısır yetişmeye başladı. Şu anda en kaliteli mısırı hem de birinci ürün olarak bölgemiz çiftçisi üretiyor. GDO’lu olmayan ürünlerin üretildiği Türkiye’de en kaliteli mısırı üreten Çukurova Bölgesi çiftçisini takdir etmek gerekiyor."

Adana Valisi Mustafa Büyük de hasat şenliğinde yaptığı konuşmasında, Çukurova’nın tarım sektöründe Türkiye’ye örnek olan başarılar gerçekleştirdiğini vurgulayıp, üreticileri ve çiftçi kuruluşlarının temsilcilerini kutladı. Konuşmaların ardından biçerdöverin mısırı biçmesiyle hasat şenliği gerçekleştirildi.