Konut Haberleri
13 Mar 2012 08:53 Son Güncelleme: 09 Oca 2019 23:25

MİLYARLIK PROJELERİN ÖLÜM ÇADIRLARI

MİLYARLIK PROJELERİN ÖLÜM ÇADIRLARI


 

Esenyurt'ta bir AVM'nin inşaatında çalışan taşeron işçilerin kaldığı çadırlarda çıkan yangın gözleri civardaki diğer inşaatlara çevirdi. İnşaatlaşmanın yoğun olduğu Esenyurt, Beylikdüzü ve Gürpınar'da çok sayıda inşaatın içerisinde şantiye olarak çadırların dikildiği görüldü. Marmara Park AVM'nin inşaatını yapan Kayı İnşaat'ta toplam 800 işçinin çalıştığı öğrenildi. Bu işçilerden 200'nün taşeron işçilerden oluştuğu belirtildi. Maliyeti milyarlarca lirayı bulan projede çalışan 11 işçiye mezar olan çadırdaki yangın 20:59'da başlamış. Yangın 15 saniyede diğer 3 çadıra da sıçrayıp 14 dakika 40 saniye de sönmüş. İtfaiye olay yerine gelirken yangının söndüğü görülüyor. İş Güvenliği Uzmanları Derneği İstanbul Temsilcisi Sevim Macit, işçilerin çadırda kalmalarının doğru olmadığını belirterek, 'koşulların sağlamlaştırılması gerekiyor. İşçilerin kalacakları yer, ya betonarme bir yapı ya da prefabrik bir yapı olması gerekir" dedi. Esenyurt'ta eski Tatilya'nın bulunduğu arazi üzerine yapılan Marmara Park Alışveriş Merkezi inşaatında çalışan işçilere mezar olan çadırların diğer inşaatlarda da kurulduğu ortaya çıktı. Prestijli projelerin yapıldığı Esenyurt, Beylikdüzü, Gürpınar ve Kıraç'ta çok sayıda inşaatta çadırların kurulduğu görüldü. Kayı İnşaat'ta çalışan yaklaşık 400 işçinin konteynırlarda kaldığı öğrenilirken, taşeron firmanin işçilerinin ise çadırlarda kaldığı görüldü. Günlük 70 liraya çalışan işçilerin büyük bir kısmının Ordu, Sivas ve Van'dan geldikleri belirtildi.

 15 SANİYEDE BÜTÜN ÇADIRLARA SIÇRADI


Dün gece 20:59'da başlayan yangın 15 saniye gibi bir sürede diğer üç çadıra da sıçradığı görülüyor. Dört çadırdaki alevlerin 14 dakika 40 saniye sonra tamamen söndüğü görülüyor. İtfaiyenin olay yerine geldiği süre ise yangın söndükten sonraki süreye denk geliyor.

ÇADIR DEĞİL BETONARME VE PREFABRİK OLMALI


İş Güvenliği Uzmanları Derneği İstanbul Temsilcisi Sevim Macit, işçilerin çadırda kalmalarının doğru olmadığını belirterek, 'koşulların sağlamlaştırılması gerekiyor. İşçilerin kalacakları yer, ya betonarme bir yapı ya da prefabrik bir yapı olması gerekir" dedi. Sevim Macit şöyle devam etti: "Konuyla ilgili İş Kanunu Madde 77'ye göre, 'işveren her türlü önlemi almak, tüm araç ve gereçleri noksansız bulundurmakla zorunludur' der. Ayrıca, işçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğü mevzuatına göre de, 'Çalışma ortamlarında ve kalınacak yerlerde, yagınla ilgili önlemler alınmak zorunda. Yangın yönetmeliğine göre de, tehlike sınırına göre 250 metrekarede bir yangın söndürücü bulundurulmalı. Bunun yanısıra teknolojinin öngördüğü ve işin tehlikesine göre de, ayrıca önlemler alınmak zorunda. İşin ya da işletmenin büyüklüğü, tehlike derecesi ve risk analizlerine göre yapılma zorunululuğu var." Macit olması gerekenleri de şöyle açıkladı: "Bir işte, yaşanabilecek koşulların, hava koşullarından etkilenilmeyecek yaşam alanları olmalı. İşçilerin toplu kalımlarında, sağlık koşulları da gözönünde bulundurulacak yerlerde kalmaları sağlanmalı. Bu yerler de, betonerme yapı ya da prefabrik yapılardır. Kalınacak yerlerin, hava sürkilasyonasyonuna karşı dayanımı olan malzemeler olunması lazım."