Ekonomi
05 Mayıs 2016 07:59 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:17

Milli Piyango'da yeni dönem!

3. kez ihaleye çıkacak ‘Milli Piyango’ 1 günde 2 çekilişle daha cazip hale getirildi..

Milli Piyango'da yeni dönem!
Milli Piyango için yeni dönem. Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Piyango’nun özelleştirilmesi için yarın ihale ilanına çıkılacağını açıkladı. İlk iki ihalesi iptal olan Milli Piyango’nun yatırımcıya daha cazip hale gelmesi için günde iki çekiliş yapma hakkı tanınacak, biletler üzerine reklam alınabilecek.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Milli Piyango özelleştirmesi için üçüncü kez ihaleye çıkacak. Maliye Bakanı Naci Ağbal, dün düzenlediği basın toplantısında, yatırımcılarla yapılan istişareler sonunda Milli Piyango’nun daha cazip hale gelmesi için yönetmelik değişikliği yaptıklarını anımsattı. Bu çerçevede 6 Mayıs’ta ihale ilanına çıkacaklarını duyuran Ağbal, son teklif verme tarihini ise 5 Ağustos 2016 olarak açıkladı. Ağbal, yönetmelik değişikliği sonrasında yatırımcı firmanın hali hazırda 6 olan oyun sayısını artırabileceğini; sayısal oyunlarda günde 2 kez çekiliş yapabileceğini, biletler üzerine reklam alınabileceğini söyledi.

Milli Piyango İdaresi'nin 6 şans oyunu düzenlediğini belirten Ağbal, 2015 yılı bilet satış ve diğer gelirleri toplamının 2.5 milyar lira olduğunu ifade etti. Şans oyunlarının 10 yıllık lisans hakkı verilerek özelleştirilmesi için gerekli çalışmaları tamamladıklarını bildiren Ağbal, yapılan lisans değerlemesinin, Bakanlar Kurulu toplantısında onaylandığını söyledi. Önceki ihalenin şans oyunlarına ilişkin imtiyaz hakkının ihalesi şeklinde yapıldığını anımsatan Ağbal, “Ancak Danıştay, lisans hakkının mevzuata göre imtiyaz sözleşmesi kapsamında olmadığını belirledi.

Dolayısıyla yeni çıktığımız lisans hakkı ihalesi imtiyaz sözleşmesi değil, özel hukuk sözleşmesi ihalesi olarak düzenlenmiştir” dedi. İyileştirmeler sonucunda daha fazla yatırımcının ihaleye katılmasını beklediklerini belirten Ağbal, “Yaptığımız iyileştirmelerin 10 yıllık süreçte meydana getirebileceği olumlu hasılat artışları dikkate alınarak, değer yeniden belirlenmiştir” sözleriyle ihale başlangıç tutarının yükseldiği sinyalini verdi.

Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü Muammer Çolak bir soru üzerine sayısal oyunlar için günde iki kez çekiliş yapılabileceğini belirterek, bunun nasıl olacağını, “Bizim oyunlarımız şu anda haftada bir defa oynanıyor ama yeni dönemde günde iki defa çekiliş yapılabilecek. Diyelim ki saat 14.00 çekilişi... 14.00’e kadar vatandaş oyun oynayabilecek, 14.00’te çekilişi yapılacak, hesap kesilecek. Yeni oyun süreci saat 14.00’ten sonra başlayacak” sözleriyle açıkladı.

* Milli Piyango İdaresi’nin onayı şartıyla, altı olan oyun sayısı (piyango, hemen-kazan, sayısal loto, on numara, süper loto, şans topu) artırılabilecek. * Halen haftada bir oynanan sayısal oyunlarda (sayısal loto, on numara, süper loto, şans topu) aynı gün içinde iki çekiliş yapılabilecek. * Firma, biletler üzerine reklam alabilecek, faiz geliri elde edebilecek.  * İhaleyi alan firma, lisans bedelini vadeli ödemeyi tercih ederse peşinat tutarı bedelin yüzde 40’ı değil; yüzde 20’si olacak. * Şirket hisse senetlerine rehin hakkı getirildi. Böylece yatırımcıların finansman bulması kolaylaşacak.

ŞANS oyunlarına ilişkin lisans bedelinin yanısıra yatırımcı, satış gelirleri üzerinden yüzde 18 KDV ödeyecek. Geriye kalan hasılatın yüzde 59’u ikramiye, yüzde 25’i lisans sahibi payı, yüzde 10’u şans oyunları vergisi, yüzde 3’ü Milli Piyango İdaresi payı, yüzde 3’ü de kamu payı olarak dağıtılacak. Bakan Ağbal böylece tahsil edilecek lisans bedelinin yanı sıra satış gelirlerindeki artışa bağlı olarak kamuya 10 yıllık süreçte düzenli ve önemli bir kaynağın da sağlanmış olacağını söyledi.

MİLLİ Piyango’nun 2009 yılında yapılan ilk ihalesi, tekliflerin 1.6 milyar dolarlık başlangıç tutarının altında kalması nedeniyle iptal edilmişti. Temmuz 2014’te yapılan ikinci ihaleyi 2 milyar 755 milyon dolarlık teklifiyle Net Şans-Hitay ortaklığı kazanmıştı. Ancak söz konusu ortaklar, kendilerine tanınan ek sürenin 15 Nisan 2015 tarihinde dolmasına rağmen özelleştirme bedelini yatıramayınca, ihale Ahlatçı Kuyumculuk-Erg İnşaat OGG’ye kalmıştı. Ahlatlı Kuyumculuk da 2 milyar 750 milyon doları yatıramayınca ihale ikinci kez iptal edilmişti.

AĞBAL, ihalenin mali ve teknik yeterlilik kriterlerinde bir değişiklik olmadığını belirterek, bunları şöyle özetledi: “Mali yeterlilik kriterleri, ihaleye girecek firmalar için 2014-2015 yılları için toplam varlıklarının en az 250 milyon dolar, toplam öz kaynaklarının ise en az 150 milyon dolar olması gerekmektedir. Teknik yeterlilik kriterleri ise en az 2 bin adet terminal ağı üzerinden şans oyunları veya benzer işlerin en az 2 yıl süreyle operatörlüğünün yapılması, en az bir çevrim içi oyun tertip edilmiş olması ve iki yıllık dönemde 2 milyar dolar hasılat yapılmış olması gerekmektedir. Özellikle operatörlük faaliyeti uzmanlık gerektiren bir faaliyet olduğu dikkate alınarak, işletme kendisi bu yetkinliğe sahip değilse, operatörlük faaliyetini dışarıdan hizmet alma yoluyla sağlayabilecektir.”