Ekonomi
03 Tem 2016 17:56 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:28

Milli Piyango'da süreç resmen başladı

Milli Piyango İdaresi’nin özelleştirilmesin şartname alanlar arasında Net Holding ve ABD’li ortağı Scientist Games, Çorumlu Kuyumcu Ahlatçı ve ERG Ortak Girişim Grubu, Hitay Grubu’nun olduğu belirtiliyor...

Milli Piyango'da süreç resmen başladı
Özelleştirme İdaresi’nin bu yıl en önemli özelleştirme kalemleri arasında Elektrik Üretim AŞ’nin santrallarıyla, Milli Piyango İdaresi yer alıyor... Eylül- Kasım ayları arasında önemli ihale süreçleri yaşanacak.

Milli Piyango İdaresi özelleştirmesinde ilk ihale geçen yıl yapılmıştı. Şans oyunlarının lisansının topluca verilmesi için yapılan ihaleye Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu, ERG-Ahlatçı Ortak Girişim Grubu ve Turkish Lottery Holding BV katılmıştı. En yüksek teklifi 2 milyar 755 milyon dolar olarak Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu vermiş ancak o tarihte dövizde yaşanan tribülans nedeniyle ihale sonuca ulaşamamıştı.

İhalede ikinci olan grubun da parayı yatıramaması üzerine ihale iptal edilmişti. Bu süreçte hükümet şartnamede eleştirilen bazı maddeleri düzeltti. Yeni süreç açıklandı. Önce son başvuru tarihi 5 Ağustos olarak açıklansa da başvuran sayısındaki artış üzerine süre uzatıldı. Süre uzatma nedenleri arasında “ortak girişim gruplarındaki değişiklik yapma” talebi yer alıyordu.

Son açıklamalara göre ön yeterlilik için son başvuru tarihi 14 Ekim’e, son teklif verme tarihi ise 8 Kasım’a ertelendi. Süre uzun ancak şu ana kadar Milli Piyango ile ilgilenen ve şartname alan gruplar arasında kulislerde şu isimler dolaşıyor:
- Net Şans ve ABD’li ortağı Scientist Games, Çorumlu Kuyumcu Ahlatçı, ERG.

- Geçen ihaleye Net Şans’la giren Hitay’ın ise ayrı olarak ihalede yer alacağı belirtiliyor.
- Bu arada geçen yıl Yönetim Kurulu tarafından ihaleye girmeme kararı alan Turkcell’in ise bu ihale için tavrı bilinmiyor. Turkcell bir sürpriz yapar mı, sonbaharda göreceğiz...

İŞ PLANIMIZI YAPTIK

Milli Piyango için şu ana kadar en net açıklama yapan ve tavır alan grup Net Holding. ABD’li partneri Scientist Games ile ihaleye girmek için çalışmalara şimdiden başlamışlar. Bu işle bizzat ilgilenen ise Net Holding Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Hande Tibuk. Şartnamedeki değişiklikleri olumlu bulduklarını öğrendim. Özellikle ödeme şeklinde peşinatın yüzde 40’tan yüzde 20’ye indirilmesi, bir günde birden fazla çekiliş yapılabilme kararı ve münhasırlık (başkası bu alana giremeyecek) kararı alınması Net Holding’in bu kez ihaleye daha sıkı hazırlanmasına neden olmuş. Ama ihaleye hazırlanmak yetmiyor çünkü Milli Piyango’ya ödenecek bedel az buz değil. Bu yüzden Net Holding finanman modeli yaratmak için de çalışmalara başlamış.

Bizzat Hande Tibuk’u arayıp sordum ancak üzerinde çalıştıkları finansman modelini açıklamak istemedi. ABD’li partner ile 26 ülkede piyango işletmesi üzerine anlaşmalarının olduğunu da söyleyen Tibuk, birçok ülkede lisans verilmeye devam edildiğini onlarla da ilgilendiklerini anlattı. Tibuk “Dünyada bu işi yapan bir kaç operatör var. Geçen ihalede bu işe çok iyi hazırlanmıştık. Ancak dövizdeki oynaklık engelledi. İş modelimiz hazır. Sosyal sorumluluk ilkeleri çerçevesinde yapmak, en önemlisi bu. Biz de öyle yapmak istiyoruz” dedi.
Yıl sonuna doğru gerçekleşecek ihalede önceki ihale rakamlarına çıkılır mı? Bu bir soru işareti.
Ancak Milli Piyango İdaresi’nin özelleştirmede kalan son değerli varlıklardan biri olduğu kesin!
Jale Özgentürk/Hürriyet

ETİKETLER
#Milli Piyango