Konut Haberleri
24 Oca 2016 10:17 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:00

Milattan önce kurulan evler için kamulaştırma!

Tokat'ta milattan önce 1. yüzyılda kurulan Antik Kent'teki evler ya kamulaşacak ya da TOKİ başka bir yere taşıyacak.

Milattan önce kurulan evler için kamulaştırma!
Tokat'ta, Sebastapolis Antik Kenti üzerinde kurulu bulunan 200 ev kamulaştırma bekliyor.

1989 yılında kazı çalışmaları yapılmıştı
Sulusaray Belediye Başkanı Halil Demirkol'un yaptığı açıklamada, Sebastapolis Antik Kenti'nin ilçe merkezinde olduğunu, antik kentle ilgili 1989 yılında kazı çalışmaları yapıldığını söyledi.

Sebastapolis Antik Kenti'nin bölgenin turizme kazandırılması gereken en önemli yeri olduğunu ifade eden Demirkol, belediye olarak antik kentle ilgili yaptıkları çalışmalarla ilgili şunları aktardı: "Antik kentin imar planı olmadığı için yıllardır kazı çalışması yapılmamış. 2013 yılında tekrar kazı çalışmaları başladı, 3 yıldır da devam etmekte. Kazılarda en büyük sorun, yapılaşma nedeniyle kamulaştırma çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütülememiş. Koruma imar planına ihtiyaç duyulmuş. Bu belediyemize bildirildiğinde yaklaşık 2 yıl süren çalışma neticesinde koruma imar planı bitti. Koruma planı buranın geleceğinde büyük önem taşıyor."

TOKİ başka bir yere taşıyabilir
Antik kentin koruma imar planının olmasının yürütülecek çalışmalarda büyük yarar sağlayacağını vurgulayan Halil Demirkol, "Bir an önce buranın turizme kazandırılmasında da ivme almış olacağız. İmar planın olması Sebastapolis'in gün yüzüne çıkmasında önemli rol oynayacağını düşünüyorum. Burası yaklaşık 70 bin kişinin yaşadığı bir kentmiş. Hocalarımızın yaptığı araştırmalar da buna varıyor. Bir çok vilayet buraya bağlıymış. Antik kent üzerinde bulunan yaklaşık 200 ev kamulaştırmayı bekliyor. Her sene İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği tarafından 10'a yakın evin kamulaştırma çalışmaları yapılıyor. Buradaki evlerin TOKİ tarafından başka yere taşınmasıyla ilgili bir proje var. Bunun da bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor" dedi.

Milattan önce 1. yüzyıl...
Vali Cevdet Can'ın Galler Prensi Charles'ı bir süre önce ilçelerine davet ettiğini hatırlatan Demirkol, "Sulusaraylılar Prens Charles'ı büyük bir heyecan ile bekliyor. Prens daha önce gizli gelip gitmiş. Sayın Valimiz Prens Charles'ı davet etmişti. Antik kentimiz, Galler Prensi Charles'ın iki kez ziyaret ettiği ve değer verdiği bir kent. Bu kentin değerini kamuoyu biliyor" diye konuştu.

Tokat kent merkezine 69 kilometre uzaklıktaki Sulusaray'da bulunan ve kuruluş tarihi kesin olarak bilinmeyen Sebastapolis Antik Kenti'nin, bazı kaynaklarda milattan önce 1. yüzyılda kurulduğu belirtiliyor.